Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Η ΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ - ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ 3

Η Σκέψη της Ημέρας
Με αγνά αισθήματα μπορούμε να έχουμε το όραμα της Αλήθειας.


ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ 3

ΑΤΜΑ ΣΑΝΥΑΣ  (Συνέχεια)

Σανυάς κανονικά είναι μια μύηση σύμφωνα με τις Ιερά Κείμενα μεγάλων  αγίων, απαρνητών και των επικεφαλείς των άσραμς. Τελούνται γι΄αυτό πολλές ιεροτελεστίες. Ποια η χρησιμότητα τέτοιων εξωτερικών τελετών; Υπάρχει και η πρακτική να δίνεται σανυάς σε μεγάλες συγκεντρώσεις. Όλα αυτά τα διεξοδικά θεάματα είναι απαραίτητα; Είναι αρκετό αυτός που παίρνει σανυάς και αυτός που μυεί σε σανυάς να έχουν καθαρή καρδιά και λαχτάρα για τον Θεό. Μήπως ο Σρι Ραμακρίσνα φορούσε ρόμπα; Οι μαθητές έλκονταν από κείνον για την αφοσίωσή του και την αγνότητά του. Αν ένα λουλούδι ανθίζει και δίνει το άρωμά του, οι μέλισσες θα πάρουν το νέκταρ του. Σαν και το άρωμα του λουλουδιού, η δύναμη της άσκησης κάποιου έλκει τους ανθρώπους.  Ένα ανθοπωλείο δεν χρειάζεται διαφήμιση.
Ο γκουρού είναι εκείνος που ποτέ δεν σκέφτεται ότι έχει υψηλή θέση. Είναι ο πιο απλός από τους απλούς και ο ταπεινότερος από τους ταπεινούς.  Όποιος πιστεύει ότι είναι γκουρού δεν είναι πραγματικός γκουρού.
Ποιος είναι γκουρού και σε ποιον; Ο Κύριος είναι ο μόνος Σαντγκουρού. Μόνον Εκείνος γνωρίζει τα πάντα. Πώς μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι τα ξέρει όλα; Μαθήματα παίρνουμε ακόμα και από τα σκουλήκια. Στις καθημερινές μου προσευχές λέω:
"Όλα τα πλάσματα του κόσμου, ολόκληρη η Δημιουργία, όλες οι ψυχές, οι μπάκτας, οι σιραντζίβις, οι μούκτας, οι ντάβας, οι γκνιάνις, όλους σας προσκυνώ!»
Εκπαίδευσα τον εαυτό μου να λέω αυτόματα, με το που θα σηκωθώ, τούτη την προσευχή. Ο χαιρετισμός όλων των πλασμάτων φθάνει στον Κύριο. Αν αποκτήσουμε τη συνήθεια να προσκυνούμε όλα τα δημιουργήματα, αυτός ο χαιρετισμός φθάνει στον Κύριο. Και τότε δεν θα πιστεύουμε ότι είμαστε ανώτεροι από τους άλλους.
Μόνον ένας τέτοιος άνθρωπος μπορεί να μας μυήσει στο Άτμα Σανυάς. Μα και ο αποδέκτης θα πρέπει να έχει τα προσόντα για να δεχθεί από τον γκουρού την μύηση. Πρέπει να εμφορείται με δίψα για να απελευθερωθεί από τα εγκόσμια δεσμά και προσκολλήσεις. Πρέπει να λαχταράει για τον Κύριο κάθε στιγμή. Πρέπει να τον καίει η επιθυμία να Τον φθάσει. Η κάθε του αναπνοή πρέπει να είναι για τον Κύριο. Δεν θα μπορεί να ζήσει χωρίς η σκέψη του να είναι στραμμένη αποκλειστικά σ’ Εκείνον. Για κείνον η εγκόσμια ζωή αποτελεί ένα κρεβάτι γεμάτο αγκάθια που τον πονάει και που απελπισμένα προσπαθεί να σηκωθεί και έτσι απαλλαγεί από αυτό. Μόνον ένας τέτοιος άνθρωπος είναι κατάλληλος να δεχθεί Άτμα Σανυάς. Μέσα από σάντανα και προσπάθεια από τις προηγούμενες γεννήσεις του, έρχεται κάποιος σ’ αυτό το ώριμο  στάδιο. Ο Μπαγκαβάν είναι Εκείνος που επιλέγει σύμφωνα με τη Θέλησή Σου αυτούς που έχουν τα προσόντα τόσο να δώσουν μα όσο και να πάρουν το Άτμα Σανυάς.

Μπορεί να δοθεί και στους οικογενειάρχες το Άτμα Σανυάς. Όταν κάποιος δέχεται τη μύηση, μπορεί να νιώσει κάποια ανησυχία για το ότι δεν θα μπορεί πια να εκτελεί τα εγκόσμιά του καθήκοντα. Δεν υπάρχει, όμως, ανάγκη να φοβάται. Όλα τα καθήκοντα γίνονται αβίαστα, φυσικά χωρίς να εμπλέκεται ο νους ούτε και να επηρεάζεται. Διευθετούνται όλα ελεύθερα από δυισμό και με γαλήνη. Γιατί γίνονται χωρίς προσκόλληση, η κάθε πράξη γίνεται γιόγκα και τα αποτελέσματά της είναι πλουσιοπάροχα. Το Άτμα Σανυάς σάς απελευθερώνει από τα δεσμά τούτου του κόσμου. Απελευθερώνει το νου από οικογενειακούς δεσμούς, από δεσμούς φιλίας και από όσους μάς είναι αγαπημένοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου