Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Η ΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ - ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ 3

Η Σκέψη της Ημέρας
Αν θέλεις να μιλήσεις με τον Θεό και να ακούσεις την φωνή Του, το μόνο που έχει σημασία είναι τα αισθήματα.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ  3



9. Άτμα Σανυάς (Απόσπασμα)
Τι είναι το Άτμα Σανυάς; Είναι με το να αποποιηθείς τα πάντα νοητικά να κερδίσεις την ελευθερία του Εαυτού. Δεν είναι κάτι το εξωτερικό, αλλά μια εσωτερική διαδικασία. Ας το δούμε από πιο κοντά.
Σανυάς ή απάρνηση σημαίνει θυσία. Μόνο η καθολική, η πλήρης απάρνηση των πάντων θεωρείται και είναι σανυάς. Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι σημαίνει να αφήσει κανείς το σπίτι του και να πάει να ζήσει στο δάσος, φορώντας μια πορτοκαλί ρόμπα και ξυρίζοντας το κεφάλι του και αποκτώντας γενειάδα. Δεν είναι αυτό! Ο Άγιος Τιρουβαλλούβαρ λέει ότι δεν χρειάζεται να ξυρίσει κανείς το κεφάλι του ή να κάνει γενειάδα. Είναι αρκετό να μη κάνει πράξεις άδικες και που καταδικάζονται από τους άλλους. Αν σανυάς είναι το να ζεις απλώς σε δάσος και στις ζούγκλες, τότε γιατί τα ζώα δεν θεωρούνται σανυάσι; Μήπως οι ζητιάνοι που φορούν πορτοκαλί ρόμπα είναι σανυάσι; Η αληθινή απάρνηση είναι εσωτερική υπόθεση και είναι η μόνη που είναι αληθινή.

Το Άτμα  Σανυάς δεν έχει σχέση καμιά με το σώμα. Είναι πειθαρχία που ακολουθεί ο νους. Πρέπει να έχουμε απαρνηθεί τα πάντα με το νου μας. Πώς; Ο νους δεν είναι παρά ένας δαίδαλος σκέψεων. Απελευθέρωση είναι  αποποίηση κάθε σκέψης. Αυτό το χωρίς σκέψεις στάδιο  αποκαλείται Μόκσα. Όποιες δοκιμασίες, όποια βάσανα κι αν αντιμετωπίζουμε, πρέπει να παραμένουμε ανεπηρέαστοι παρατηρητές. Πρέπει να είμαστε σαν τον Τζανταμπάρατα. Αν δεν υπάρχουν σκέψεις, δεν υπάρχουν καταγραφές. Οι σκέψεις μας είναι τόσο η αιτία των δεσμών μας  όσο και της ελευθερίας μας. Πώς να ζούμε μέσα σε οικογένεια και να μείνουμε ανεπηρέαστοι; Όπως ακριβώς οι σταγόνες νερού στο φύλλο του λωτού έτσι  και εκείνος που ζει βαθειά βυθισμένος στις σκέψεις του Θεού, θα παραμείνει ανεπηρέαστος. Αυτό το Στάδιο αποκαλείται Άτμα Σανυάς. Θεωρείται και αποκαλείται απαρνητής παρ’ όλο που ζει μέσα σε οικογένεια. Είναι δυνατό να γίνει αυτό; Ναι. Το έχω αποδείξει μέσα από τη ζωή μου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου