Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Η ΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ - ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΗ


Η Σκέψη της Ημέρας

Η πίστη μας αποτελεί αντανάκλαση του νοητικού μας σταδίου.







Άρθρο για τη Συνειδητοποίηση  #10
Φυσική Άνεση

Στο τετράδιο που συνήθιζα να γράφω τα γράμματα για τον Σουάμι, Εκείνος έγραψε τις παρακάτω τρεις λέξεις στα Ίντι και με τους αντίστοιχους όρους στα Αγγλικά.
Sahaj Sukh – φυσική άνεση
Sanajh         - κατανόηση
Chintan       - στοχασμός
Όλοι πρέπει να διαβάζουν τα άρθρα για τη Συνειδητοποίηση που γράφω και να διαλογίζονται πάνω σ’ αυτά. Όταν τα εφαρμόζετε στη ζωή σας, θα έχετε μία γεμάτη φυσικές ανέσεις ζωή. Όποιος γεννηθεί σε τούτη τη ζωή πρέπει και να πεθάνει. Όταν αφήνουμε τούτον τον κόσμο, δεν παίρνουμε τίποτα μαζί μας. Αν και όλοι το γνωρίζουμε αυτό, εμείς συνεχίζουμε να πολλαπλασιάζουμε τα πλούτη μας, την φήμη και την οικογένεια. Διαβάστε  τα βιβλία του Σουάμι. Εφαρμόστε τα και καταλάβετε ότι όλα αυτά τα 84 χρόνια μας έκανε κηρύγματα. Μόνον όταν κάποιος τα εφαρμόσει, θα γνωρίσει την πραγματική άνεση. Αν όχι, τα πάντα θα πάνε χαμένα.
Ό,τι και να βιώνουμε σε τούτο τον κόσμο, δεν μας δίνει την αληθινή άνεση. Ο Σουάμι κατέβηκε εδώ σαν Αβατάρ για να μας το δείξει αυτό. Καμιά άλλη Θεϊκή Ενσάρκωση δεν ήρθε εδώ όπως Εκείνος έκανε, μιλώντας μας και καθοδηγώντας  όλους. Η εγκόσμια γνώση δεν έχει καμιά χρησιμότητα. Πρέπει να κατανοήσουμε την πνευματικότητα, την πνευματική γνώση. Ακολουθήστε κάποιο από τα εννέα μονοπάτια της πίστης. Αυτό και μόνον είναι αρκετό να σας φέρει στον Θεό. Και τώρα ας τα δούμε αυτά τα εννέα μονοπάτια της αφοσίωσης.
Εννέα Μονοπάτια της Πίστης
Σράβαναμ  – Σημαίνει  να ακούς. Ο Βασιλιάς Πάρικσιτ αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα γι’ αυτό. Ο Πάρικσιτ είχε καταραστεί να πεθάνει σε εφτά μέρες. Σκέφτηκε: «Πώς θα πρέπει να αντιμετωπίσω τον θάνατο;» Και τότε ήρθε ο Σοφός Σούκα και διάβασε επί εφτά συνεχόμενες μέρες και χωρίς διακοπή την Μπαγκαβάταμ. Πολλοί επίσης σοφοί ήρθαν και παρακολούθησαν τα λόγια του Σούκα. Η Μπαγκαβάταμ διηγείται το Ύψιστο Μεγαλείο και τη Δόξα του Κρίσνα. Ο Σοφός Σούκα διάβαζε μέρα νύχτα τις Δόξες του Θεού, ενώ ο Πάρικσιτ έπλεε σε πελάγη ευδαιμονίας ακούγοντας τον Σούκα και τελικά άφησε το σώμα του ακούγοντας την Μπαγκαβάταμ. Στο χωριό μας συνηθίζεται όταν κάποιος πρόκειται να αφήσει το σώμα του να ακούει αυτήν την Πουράνα. Οι Άζβαρς τραγουδούν: «Δώστε στα παιδιά σας ονόματα του Θεού. Όταν πεθαίνετε καλέστε τα και θα είναι σα να καλείτε τον Θεό.»
Κίρταναμ – οι ψαλμοί . Ο Σουάμι έδωσε  γι’ αυτό τον Σοφό Σούκα. Ήταν ο Σούκα που ύμνησε τις Δόξες του Κυρίου, την Μπαγκαβάταμ, επί εφτά συνεχόμενες μέρες. Ήταν μια συνεχής απαγγελία των Ονομάτων και της Δόξας του Θεού.
Βισνουσμάραναμ – ψάλλοντας ο Όνομα του Κυρίου. Ο Πράλαντα αποτελεί το τέλειο παράδειγμα γι’ αυτό. Είτε στη χαρά είτε σε λύπη ο Πράλαντα είχε πάντα στραμμένες  όλες του τις σκέψεις στον Θεό. Ο Πράλαντα βρέθηκε αντιμέτωπος με πολλούς κινδύνους, καθώς επιχείρησαν  πολλές φορές να τον σκοτώσουν. Του δώσανε δηλητήριο, τον ρίξανε από μεγάλο βουνό στον ωκεανό και, όμως, δεν σταμάτησε να ψάλλει το «Ομ Ναμό Ναράγιανα». Στο τέλος ο Κύριος ήρθε με τη μορφή του Ναρασίμα Αβατάρ, σκότωσε τον Χιρανυακασίπου και έσωσε τον Πράλαντα.
Πάντα Σέβαμ – Υπηρεσία στα Πόδια του Κυρίου. Δεν έχουν όλοι οι πιστοί την ευκαιρία να προσφέρουν λατρεία στα Πόδια του Κυρίου. Ακόμη και όταν παρουσιαστεί αυτή η ευκαιρία, πολλοί την χρησιμοποιούν για επίτευξη υλικών σκοπών. Η Θεά Λάκσμι, η σύζυγος του Κυρίου Βίσνου, αποτελεί το τελειότερο παράδειγμα εκείνης που έχει αφιερώσει όλη  τη ζωή της στη λατρεία των Ποδιών του Κυρίου. Κοιτάζοντας   τα Πόδια σαν την  Πηγή ολόκληρης της Δημιουργίας, θεωρώντας Τα Υπέρτατα Ιερά που ο Ίδιος ο Μπράχμα έπλυνε, θαυμάζοντάς Τα για το ότι μέτρησαν ολόκληρο τον κόσμο και ευλαβούμενοι καθώς αυτά διαπερνούν τα πάντα.
Άρτσαναμ – Υποδειγματικός αυτού του τύπου πίστης και αφοσίωσης είναι ο Αυτοκράτορας Πρίτου. Σε κάθε περίπτωση ο Πρίτου τηρούσε τη λατρεία του Χάρι σαν την πρωταρχική του υποχρέωση. Έβλεπε παντού στο Σύμπαν τον Κύριο. Γι’ αυτό και αφιέρωνε την κάθε του σκέψη, πράξη και λόγο στο Θείο.
Βάνταναμ – Προσφορά καθημερινής λατρείας. Ο Άκρουρα είναι το παράδειγμα. Ο Άκρουρα καθαγίασε τη ζωή του με το να προσπέφτει στον Κύριο συνεχώς και να υποκλίνεται με ταπεινότητα και αγνότητα. Ο Σουάμι λέει ότι Βάνταναμ δε σημαίνει ενώνω τις παλάμες και προσκυνώ. Σημαίνει να προσφέρω στον Κύριο όλες τις Γκνεντρίγιας (αντίληψη δια των εσωτερικών αισθήσεων) και Καρμεντρίγιας  (εξωτερικά όργανα της πράξης) με το συναίσθημα της καθολικής, της πλήρους παράδοσης. Είναι η πλήρη υποταγή στη Θεία Θέληση. Εδώ μπορεί να έχει το όραμα του Βίσνου σε κάθε μέρος και πάντοτε.
Ντάσυαμ – Υπηρεσία. Ο Χάνουμαν είναι το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα. Υπηρετούσε τον Ράμα με τις σκέψεις του αδιάλειπτα στραμμένες σ’ Εκείν0ν. Ο Χάνουμαν δεν ήταν ένα συνηθισμένο πλάσμα. Ήταν κύριος και των 64 επιστημών και τεχνών. Έτσι ο Ράμα τον περιγράφει σαν ήρωα της ειρήνης που κατείχε άπειρη δύναμη και σοφία. Κάθε τι που έπεφτε στο χέρι του ο Χάνουμαν το εξέταζε αν ήταν  πάνω του το όνομα του Ράμα. Αν δεν υπήρχε, το πετούσε χωρίς να διστάζει να κάνει το ίδιο ακόμα   και με πολύτιμο λίθο θεωρώντας τον σαν άχρηστη πέτρα. Καθώς έκτιζε τη γέφυρα για τη Λάνκα, ο Χάνουμαν πετούσε τους βράχους στη θάλασσα λέγοντας το Όνομα του Ράμα και τότε οι βράχοι επέπλεαν. Οι συλλαβές ΡΑ και Μα ήταν γραμμένες  σε χωριστές πέτρες και όταν τις πετούσε στην θάλασσα, εκείνες ενώνονταν στην επιφάνεια και έτσι σχηματίστηκε  η γέφυρα. Η κάθε του τρίχα αντηχούσε το Όνομα Ράμα. Όταν ο Ράβανα ρώτησε ποιος ήταν ο Χάνουμαν απάντησε: «Είμαι ο υπηρέτης του Ράμα.»
27 Απριλίου 2013   Διαλογισμός
Βασάντα:  Σουάμι, όταν έδωσες παράδειγμα για το κίρτανα, ανέφερες το όνομα του Σούκα. Τι είναι αυτό, Σουάμι;
Σουάμι:     Ο Σούκα κάθισε συνεχώς επί εφτά μέρες και υμνούσε τη Δόξα του Θεού. Το ίδιο και συ συνεχώς γράφεις για τη Δόξα του Θεού. Γράψε γι’ αυτό.
Βασάντα:  Τώρα θα γράψω, Σουάμι.
Τέλος του Διαλογισμού
Ας τα δούμε όλα αυτά. Ο Σουάμι μού ζήτησε να γράψω για το πώς έχω εφαρμόσει και ακολουθήσει τα εννέα μονοπάτια της πίστης.
Σράβαναμ – Ο Πάρικσιτ αποτελεί το παράδειγμα του να ακούμε για τη Δόξα και το Μεγαλείο του Κυρίου. Επί εφτά μέρες κάθισε και άκουγε τη Δόξα Του. Τον είχαν καταραστεί να πεθάνει σε εφτά μέρες. Και τότε ήρθε ο Σούκα και τραγούδησε τις Δόξες του Κυρίου. Εγώ από μικρό παιδί φοβόμουνα τον θάνατο. Άκουγα ιστορίες μέρα νύχτα από τους μεγαλύτερους στο σπίτι. Δεν με ενδιέφερε  να παίζω. Ζητούσα από  τον κάθε καλεσμένο του σπιτιού που ερχόταν στο σπίτι να μου πει κάποια ιστορία. Ο θείος μου διάβαζε τη Ραμαγιάνα κάθε  απόγευμα σε όλους που ερχόντουσαν να ακούσουν από το χωριό. Δεν κοιμόμουνα αν πρώτα δεν άκουγα κάποια ιστορία. Αυτή η τακτική από τα παιδικά μου χρόνια συνεχίστηκε και με ιστορίες του Σουάμι κατά τη διάρκεια του διαλογισμού. Είναι η ιστορία της Άνταλ που άκουσα από παιδί που καταγράφηκε βαθειά στο μυαλό μου.
Δεν θέλω να αφήσω το σώμα μου με γαλήνη όπως έκανε ο Πάρικσιτ, ακούγοντας κάποια ιστορία! Όχι! Ποτέ δεν θα αφήσω το σώμα μου μ’ αυτόν τον τρόπο. Ο θάνατος που από μικρή φοβόμουνα δεν θα με πάρει. Όπως και η Άνταλ, το σώμα μου πρέπει να ενωθεί με το Σώμα του Κρίσνα. Ήθελα να παντρευτώ τον Κρίσνα.  Αυτή είναι και η μοναδική μου επιθυμία από μικρή. Η ζωή μου είναι το τέλειο παράδειγμα για Σράβαναμ. Όταν από παιδί πήγαινα ή ερχόμουνα από το σχολείο, οι ηλικιωμένοι με φωνάζανε και μου λέγανε κάποια ιστορία. Μου λέγανε: «Έλα και θα σου πω μια ιστορία.» Έτσι μου μιλούσανε. Όλοι στο χωριό ήξεραν ότι ο μόνος τρόπος για να με κάνουν να μιλήσω ήταν να μου πουν μια ιστορία. Όλοι το ήξεραν αυτό. όταν φώναζαν άλλα παιδιά τούς δίνανε μια καραμέλα είτε κάποια σοκολάτα. Για μένα και μόνον ήταν μια ιστορία. Αλλιώς δεν πήγαινα σε κανένα σπίτι. Γι’ αυτόν το λόγο και τώρα ο Σουάμι λέει για τους προηγούμενους Αβατάρ μέσα από ιστορίες και εγώ γράφω τη σοφία.
Κίρτανα – Ο Σουάμι λέει ότι ο Σούκα αποτελεί το παράδειγμα για Κίρτανα. Όπως μόλις ανέφερα, ύμνησε τη Δόξα του Θεού επί εφτά μέρες. Στο σχόλιο του Vinobhaji πάνω στην Γκίτα λέει ότι ο Σούκα κάθισε για εφτά μέρες συνεχώς χωρίς να κινείται ούτε καν να αλλάξει θέση. Οι άνθρωποι μπορούν να καθίσουν στο διαλογισμό για μία – δύο ώρες χωρίς να κινούνται, εδώ, όμως, ο Σούκα κάθισε στην ίδια θέση και τραγούδησε τις Δόξες του Κυρίου. Εδώ και 70 χρόνια δεν κάνω τίποτα άλλο από το να τραγουδώ τη Δόξα και το Μεγαλείο του Θεού. Έγραψα πολλά τραγούδια και άρθρα όταν ήμουν νέα για τις  διάφορες Θεότητες των Ναών και εκατοντάδες  ποιήματα. Γράφω χιλιάδες ποιήματα και τραγούδια υμνώντας τον Σουάμι. Όλα αυτά περιλαμβάνονται στο Κίρτανα. Τώρα γράφω  όλα όσα μου λέει ο Σουάμι στα βιβλία. Αυτός ο αριθμός τώρα έχει αυξηθεί – είναι πάνω από 120 βιβλία. Τώρα γράφω και ηλεκτρονικής μορφής βιβλία. Κάθομαι από το πρωί μέχρι το βράδυ σε ένα μέρος. Επί 73 χρόνια γράφω για τον Σουάμι και τις Δόξες Του.

(συνεχίζεται…)


Jai Sai Ram

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου