Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Σκέψη της ημέρας

Εάν κάθε λεπτό αφιερώνουμε τα αισθήματα μας στον Θεό, τότε θα κάνουμε πούτζα 24 ώρες το εικοσιτετράωρο. 

Από το βιβλίο Απελευθέρωση Εδώ και Τώρα Μέρος 2ο
 

Ο Σρι Κρίσνα και η Ράντα δεν είναι δύο, αλλά Ένα. Έγιναν δύο για να χαρούν την Πρέμα. Η δική τους είναι η Αιώνια Πρέμα. Δεν έχει απολύτως καμιά σχέση με το σώμα. Μπορεί αυτό να γίνει εύκολα κατανοητό, όταν καταχωρήσουμε  σε  πίνακα τις διαφορές  μεταξύ της Πρέμα και του Κάαμα.
ΠΡΕΜΑ
1.       Η Πρέμα είναι αγνή συνειδητότητα. Καμιά σχέση με το σώμα.
2.      Στην Πρέμα Μπάκτι (το μονοπάτι της Αγάπης) ο Μπαγκαβάν και ο μπάκτα, ο Αποδέκτης της Πρέμα και αυτός  που τη δίνει, είναι αγνή Συνειδητότητα. Κάποιες φορές ο Μπαγκαβάν στο στάδιο του Μπάκτα και ο μπάκτα στο στάδιο του Μπαγκαβάν απολαμβάνουν την Πρέμα. Η Μία Κοσμική Μορφή παίρνει δύο μορφές και βιώνουν την Πρέμα.
3.      Ο μπάκτα που έχει γίνει τζίβαν μούκτα αγαπάει τον Θεό μόνον για Κείνον. Αυτό είναι Πρέμα.
4.      Είναι ανιδιοτελής. Όταν απουσιάζει η σωματική συνείδηση δεν υπάρχει καμιά επιθυμία προς τέρψη των αισθήσεων. Εκτός από την Αγάπη για τον Θεό, ο πιστός πάντα σκέφτεται πώς να Τον ικανοποιήσει, πώς να Τον υπηρετήσει.
5.      Επιφανειακά μοιάζει να σχετίζεται με σώμα, αλλά στην πραγματικότητα είναι Αγνή Συνειδητότητα.
6.      Δεν υπάρχει πια καμιά ψευδαίσθηση. Η Πρέμα βασίζεται στο φως της Γκνιάνα.
7.      Εκείνος που έχει Πρέμα δεν έχει κανέναν εγκόσμιο δεσμό. Δεν επιθυμεί τους καρπούς ούτε του Παραδείσου ούτε  και τους γήινους. Δεν θλίβεται. Βρίσκεται σε  ευδαιμονία για πάντα. Γίνεται μια τζίβαν μούκτα, εν ζωή απελευθερωμένη ψυχή.
8.     Στην Πρέμα υπάρχει πλήρης ελευθερία, γιατί είναι ακατάσχετη και χωρίς όρια. Ο Μπαγκαβάν υποτάσσεται στην αγάπη του μπάκτα.
9.      Υπάρχει  αυτοθυσία στην Πρέμα. Η Πρέμα δεν είναι ολοκληρωμένη χωρίς αυτοθυσία.  Η αυτοθυσία και η Πρέμα είναι αλληλένδετες. Δεν υπάρχει αυτοθυσία χωρίς Πρέμα και Πρέμα χωρίς αυτοθυσία. Αυτόν που την έχει τον ανεβάζει σε ένα υψηλότερο επίπεδο.
10.  Εξαιτίας  της  Πρέμα ο μπάκτα είναι τελείως ελεύθερος και παραδομένος στον Μπαγκαβάν.
11.   Η Πρέμα επεκτείνεται κάθε δευτερόλεπτο. Εκφράζεται με καινούργιους τρόπους κάθε στιγμή. Η ζωή δεν είναι ποτέ  βαρετή. Με αυτή την Θεϊκή Ενέργεια δεν υπάρχει ούτε κούραση ούτε ανία.
12.  Ο μπάκτα στοχεύει μόνον στην ευτυχία του Μπαγκαβάν.
13.  Η Πρέμα γεννιέται στην αγνότητα. Ένα καθαρό μυαλό είναι η αιτία της γαλήνης του μπάκτα.
14.  Το μονοπάτι της Πρέμα οδηγεί στον Μπαγκαβάν. Ανοίγει τις Πύλες προς την Απελευθέρωση.
15.   Η Πρέμα είναι ενότητα.


ΚΑΑΜΑ
1.Ο Κάαμα βασίζεται στο σώμα. Υπάρχει ταύτιση μαζί του και προσκόλληση σ αυτό.
2. Κατά γενικό κανόνα ο Κάαμα είναι η δύναμη έλξης που εγείρεται σε όλα τα πλάσματα για λόγους δημιουργίας. Και ως εκ τούτου η διαφορά αρσενικού θηλυκού και η μεταξύ τους έλξη βασίζεται στη σωματική προσκόλληση και προκαλεί τη σύμμειξη της αγάπης με τον πόθο.
3. Το πάθος εγείρεται εξαιτίας της  φυσικής έλξης.
4. Έχει θεμέλιο την ιδιοτέλεια. Επιθυμία προς ικανοποίηση των αισθήσεων και απόλαυση της επακόλουθης ηδονής.
5. Ο Κάαμα έχει υλική υπόσταση.
6. Προκαλεί ψευδαίσθηση και απώλεια της διάκρισης. Οι στίχοι  Kaama Krodha abijayathe  του δεύτερου Κεφαλαίου της Γκίτα δίνουν τις συνέπειες  του Κάαμα. Ο Κάαμα φέρνει λύπη.
7. Ο Κάαμα προκαλεί πόνο. Οι άνθρωποι αγωνίζονται στον ωκεανό της Σαμσάρα.
8. Το σώμα και οι αισθήσεις, που από μόνες  τους  δεν έχουν συνείδηση, αποκτούν μεγάλη αξία.
9. Υπάρχει σκλαβιά. Σε κάποιες περιπτώσεις, εξαιτίας του πάθ0υς, ο άντρας υποτάσσεται στη γυναίκα και η γυναίκα στον άντρα.
10. Αισθήματα πόθου και επιθυμίες εγείρουν φαντασιώσεις. Επιθυμίες και θυμός είναι συνυφασμένα μεταξύ τους. Ο Κάαμα οδηγεί στην αυτοκαταστροφή.
11.Ένας άντρας πιστεύει ότι η γυναίκα πρέπει να τον προσκυνάει και η γυναίκα γίνεται κτητική.
12. Τα αισθήματα της λαγνείας κάποτε τελειώνουν. Σύντομα ακολουθεί η ανία. Μια παροιμία Ταμίλ λέει: Το πάθος κρατάει εξήντα μέρες, ο πόθος τριάντα.
13. Υπάρχει ιδιοτέλεια και ευτυχία εγωκεντρική.
14. Ο Κάαμα φέρνει κατήφεια. Κατάθλιψη, αναστάτωση. Ταραχή είναι τα χαρακτηριστικά του.
15. Εκείνος που εμφορείται με πάθος είναι σκλάβος των αισθήσεων. Η Γκίτα λέει: «Λαγνεία, θυμός και απληστία είναι οι πύλες για την κόλαση.
16. Πάντα υπάρχουν δύο και πάντα εγκύπτουν διαφορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου