Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

H ΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ - ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ "ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΕΔΕΣ" ΤΟ ΥΠΕΡΤΑΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ

Η Σκέψη της Ημέρας

Ο έλεγχος των αισθήσεων είναι εφικτός εφόσον δεν επιθυμείς τις ανέσεις που αποκτάς μέσα από αυτές.


Απόσπασμα από το βιβλίο "Πέρα από τις Βέδες" - Το Υπέρτατο Απόλυτο


Κεφάλαιο Μακροθυμία

Από την παιδική μου ηλικία έλεγα την προσευχή:

Ω Κρίσνα, 
Δώσε μου ταπεινότητα
Ευλόγησέ με με τιμιότητα
μη-βία και μακροθυμία

Τούτη η προσευχή διαπερνούσε κάθε μου κύτταρο. Με τη συνεχή επανάληψη ενσωμάτωσα τούτες τις αρετές.
Ο Σίρντι Μπάμπα, αναφέρεται στη Σατ Τσαρίτα,  ότι υπηρέτησε τα πόδια του Γκουρού Του επί 12 χρόνια. Ο νους Του παρέμενε εστιασμένος στον Κύριό Του, το μοναδικό Του Σωτήρα. Ο Κύριός Του Του ζήτησε δύο πράγματα σα γκουρουντάκσινα -δώρο στον Γκουρού: Σράντα, σταθερή πίστη και Σαμπούρι, μακροθυμία, ανεκτικότητα.  Η ανεκτικότητα βοηθάει κάποιον να διασχίσει τον πελώριο ωκεανό της εγκόσμιας ζωής. Είναι ο αυτοέλεγχος που ο άνθρωπος κατέχει. Διαγράφει τις αμαρτίες, τον φόβο και την λύπη. Κρατάει τον κίνδυνο μακριά και εξασφαλίζει την επιτυχία. 

Η μακροθυμία είναι το χρυσωρυχείο των αρετών, είναι το χρηματοκιβώτιο των αρετών. Η πίστη και η ανεκτικότητα είναι, όπως λέει και το ρητό στα Ταμίλ, "σαν δύο δίδυμες αδερφές". Εάν έχουμε αυτές τις δύο αρετές και κάνουμε σάντανα, τότε θα μπορέσουμε να κατακτήσουμε τον στόχο μας, την συνειδητοποίηση του Θεού. Αυτός είναι ο λόγος που ο Σίρντι Μπάμπα τα έδωσε αυτά ως Γκουρουντάκσινα. Εάν κάποιος έχει ακλόνητη πίστη στον Θεό, τότε αμέσως κάνει υπομονή. Η μακροθυμία είναι το συνώνυμο της υπομονής. Πρέπει να προσπαθούμε συνέχει να κερδίσουμε την Χάρη του Θεού. 

Εάν έχουμε μακροθυμία, τότε όλες οι άλλες αρετές θα έρθουν σ'εμάς. πόσο έπρεπε να υποφέρει ο Πράλαντα εξ' αιτίας του πατέρα του, του Χιρανιακασίπου; Παρέμεινε ατάραχος και συνέχισε να ψάλλει το όνομα του Κυρίου. Με τον ίδιο τρόπο, οι Πάνταβας ήταν ανεκτικοί και υπομονετικοί. Οι Καουράβας τους έκλεψαν το βασίλειο και προσπάθησαν να τους σκοτώσουν. Παρ' όλα αυτά, οι Πάνταβας, τα άντεξαν όλα με στωικότητα. Είχαν πίστη στον Κρίσνα. Χάρη στην δύναμη της ανεκτικότητας και της στωικότητάς τους, έγραψαν ιστορία. Κέρδισαν την αγάπη του Κυρίου.    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου