Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Κεφάλαιο 14
Πρωτομάστορες
Ο Σουάμι στη συνέχεια υπέδειξε τις προτάσεις κάτω από τη σελίδα 128 του βιβλίου του Sri Aurobindo πάνω στη Σάβιτρι:
…Ο κόσμος δεν κτίζεται με τα τυχαία τούβλα της Τύχης. Πολλοί είναι οι κτίστες που, υπακούοντας στο Αόρατο,  τον έχουν κτίσει. Και μια από αυτούς είναι η Σάβιτρι.
Εδώ ο Sri Aurobindo λέει ότι ο κόσμος δεν κτίζεται με τούβλα, που δεν έχουν συνάφεια. Δεν έχουν γίνει όλα αυτά τυχαία. Υπάρχει το κάρανα η αιτία και το κάρυα, που φέρνει σε  δράση. Υπάρχουν και τα δύο, αιτία και δράση. Έτσι η λειτουργία του κόσμου μέσα από μια συνεχή αιτία και δράση. Ένας άνθρωπος ανήκει σε μια γενιά. Ανήκει σε μια ιδιαίτερη φυλή. Αυτό το σχέδιο επαναλαμβάνεται από μόνο του αδιάλειπτα. Σε τούτον τον κόσμο υπάρχουν πολλές φυλές, θρησκείες και διαφορετικές ομάδες που όλες λειτουργούν με αρμονία. Η κάθε θρησκεία έχει τον ιδρυτή της, την φυλή ή την τάξη και όλα εκτείνονται με τούτον τον τρόπο. Λέγεται ότι ο κόσμος κτίζεται από πολλούς οικοδόμους, που βρίσκονται κάτω από τον Θεό. Ποιοι είναι αυτοί οι κτίστες; Είναι οι Αβατάρς, οι άγιοι και σοφοί μα και οι ιδρυτές των διαφόρων θρησκειών, που συνεργάζονται για να κάνουν έναν κόσμο αρμονικό.

Πολλές και διαφορετικές θρησκείες έχουν έρθει σε τούτον τον κόσμο. Ο κάθε άνθρωπος ζει σύμφωνα με το Ντάρμα της θρησκείας του. Υπάρχει και το Ντάρμα της τάξης και της φυλής. Όλοι ζούνε έτσι. Σε πολλές χώρες οι βασιλιάδες κυβερνούν τα βασίλειά τους με δικαιοσύνη. Σ’ αυτές  έρχονται οι φιλόσοφοι και δείχνουν το μονοπάτι στους ανθρώπους. Όμως όταν το Ντάρμα παρακμάζει, ο Αβατάρ κατεβαίνει για να καθοδηγήσει την ανθρωπότητα. Ήρθαν οι Μάχαρίσις, ταξινόμησαν τις Βέδες και τις Ουπανισάδες και έδειξαν το δρόμο στην ανθρωπότητα. Ο Βέντα Βυάσα ήρθε και διατύπωσε 18 Πουράνας και τις τέσσερις Βέδες. Έπη σαν τη Ραμαγιάνα και Μαχαμπαράτα εμφανίστηκαν για να καθοδηγήσουν την ανθρωπότητα. Όταν ήρθε στον κόσμο η Μπαγκαβάτ Γκίτα, πολλοί σοφοί άρχισαν να εφαρμόζουν το μήνυμά της και τις διδασκαλίες που εμπεριείχε. Έτσι όλα είναι κτισμένα από πολλούς ενάρετους ανθρώπους. Μεταξύ αυτών ο Aurobindo δηλώνει ότι είναι και η Σάβιτρι. Αυτός ο κόσμος λειτουργεί αδιάλειπτα  μέσα από την Θέληση του Αθέατου Θεού. Ο Σουάμι κατέβηκε και το έχει δείξει αυτό. Είπε ότι υπάρχει Ένας και μόνον Θεός, που διαπερνά τα πάντα. Τα μάτια Του, τα αυτιά, τα χέρια και τα πόδια Του βρίσκονται παντού. Έτσι όλοι είναι ίσοι. Κανείς δεν πρέπει να βρίσκει λάθη σε έναν άλλο. Αυτό είναι που Εκείνος έχει διδάξει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου