Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Η ΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ - ΑΠΑΝΘΙΣΜΑΤΑ ΑΓΑΠΗΣ

Η Σκέψη της Ημέρας

Το σημαντικό δεν είναι πώς το πώς ζούμε αλλά το πώς πεθαίνουμε.



Απανθίσματα Αγάπης




Ο Σουάμι έδωσε ένα μήνυμα από την Αγία Γραφή. Ήταν στα Ελληνικά. Το στείλαμε στην Εβελίνα να το μεταφράσει στα Αγγλικά. Το μήνυμα είχε τον τίτλο ΑΠΑΝΘΙΣΜΑΤΑ ΑΓΑΠΗΣ


Μόλις πήραμε την μετάφραση χαρήκαμε που είδαμε στίχους αγάπης από την Καινή Διαθήκη. Στο διαλογισμό ο Σουάμι, Σάτυα Σάι Μπάμπα, μου ζήτησε να γράψω τα αισθήματά μου πάνω σε κάθε στίχο. Ας δούμε τους στίχους των Απανθισμάτων Αγάπης.
κατὰ Ματθαῖον, ε´ 44
.
... ἐγὼ δὲ λέγω ὑμῖν, ἀγαπᾶτε τοὺς ἐχθροὺς ὑμῶν, εὐλογεῖτε τοὺς καταρωμένους ὑμᾶς, καλῦς ποιεῖτε τοῖς μισοῦσιν ὑμᾶς καὶ προσεύχεσθε ὑπὲρ τῶν ἐπηρεαζόντων ὑμᾶς καὶ διωκώντων ὑμᾶς...
... ἐγὼ δὲ σᾶς λέγω, ἀγαπᾶτε τοὺς ἐχθρούς σας, εὔχεσθε πρὸς Θεὸν ἀγαθὰ δι᾿ ἐκείνους, οἱ ὁποῖοι σᾶς καταρῶνται, εὐεργετεῖτε ἐκείνους ποὺ σᾶς μισοῦν καὶ προσεύχεσθε ὑπὲρ ἐκείνων, οἱ ὁποῖοι σᾶς μεταχειρίζονται ὑβριστικῶς καὶ περιφρονητικῶς καὶ σᾶς καταδιώκουν ἀδίκως...

           







Ο Σουάμι πάντα διαλέγει απανθίσματα αγάπης από την Αγία Γραφή και την Γκιτά. Πρέπει να εφαρμόσουμε αυτές τις γραφές με το να αγαπάμε τους εχθρούς μας και όσους μας κάνουν κακό. Αυτό που λέει ο Ιησούς το ίδιο λέει και ο Σουάμι. Και ο Κρίσνα είπε το ίδιο. Ο Θεός είναι ο Πατέρας μας. Οτιδήποτε λέει πρέπει να το εκτελούμε. Ο ήλιος είναι κοινός για όλους. Δίνει το φως του σε όλους. Ποτέ δε δείχνει ιδιοτέλεια, ποτέ δεν ξεχωρίζει τους καλούς από τους κακούς. Στέλνει το φως του σε όλους εξίσου. Το ίδιο συμβαίνει και με τη βροχή. Πέφτει παντού αδιακρίτως. Και η Αγάπη του Θεού είναι το ίδιο ακριβώς.
Γιατί τότε την περιορίζουμε θέτοντάς της όρια; Δείχνουμε αγάπη μόνον σε όσους μας αγαπούν. Δείχνουμε αγάπη στα αδέλφια μας και όχι στους άλλους. Πρέπει σε όλους να δείχνουμε αγάπη. Με αυτόν τον τρόπο δίδαξε ο Ιησούς. Είπε ότι όλοι είμαστε αδέλφια και παιδιά του Ενός και μοναδικού Θεού. Αυτό είναι που ο Σουάμι έχει πει επί 84 χρόνια. Πρόκειται για την Πατρότητα του Θεού και την αδελφότητα της ανθρωπότητας. Γι’ αυτό να δείχνετε σε όλους αγάπη. Ο Σουάμι μού ζήτησε να το συγκρίνω αυτό με τη ζωή μου. Όλοι οι Αβατάρς δίδαξαν την ίδια αυτή Αρχή και ο Βούδας και ο Ιησούς. Εγώ την έχω εφαρμόσει σε όλη μου τη ζωή. Όπως ακριβώς η βροχή και ο ήλιος είναι κοινά για όλους, το ίδιο συμβαίνει και με την αγάπη του Θεού. Η ευδαιμονία του Μούκτι είναι για όλους. Εγώ έχω έρθει εδώ για να  δείξω ότι όλοι μπορούν να βιώσουν την ευδαιμονία του Μούκτι.
Όχι μόνο οι άγιοι και οι σοφοί μα και οι κοινοί άνθρωποι, καλοί και κακοί,     θα βιώσουν άναντα. Όλες οι θρησκείες το διδάσκουν αυτό. Τώρα όλοι θα την βιώσουν στη ζωή τους. Τούτος είναι ο αποκλειστικός μου στόχος. Έκανα αυστηρή πειθαρχία για να συμβεί αυτό. Αν και η Αγάπη του Θεού είναι κοινή για όλους, μόνον ελάχιστοι μπορούν να προχωρήσουν βαθύτερα και να βιώσουν τον Θεό. Τώρα, έστω και για  μία φορά, όλοι θα βιώσουν τούτην την ευδαιμονία. Μόνον τότε θα καταλάβουν ότι τίποτα δε υπάρχει στις εγκόσμιες απολαύσεις. Όλοι θα βιώσουν την ευδαιμονία που οι άγιοι και οι σοφοί έχουν γευτεί.
Για να συμβεί αυτό έχει κατέβει ο Μεγαλύτερος Αβατάρ στη Γη.ο Σουάμι κι εγώ έχουμε δεχθεί όλο το κάρμα του κόσμου και θα χορηγήσουμε Μούκτι σε όλους. Πόσο τέλειος είναι ο Θεός! Σύντομα όλοι θα είναι τέλειοι όπως και Εκείνος. Τα αισθήματα του Σουάμι και τα δικά μου θα μπουν σε όλους και θα τους κάνουν τέλειους. Αυτό ακριβώς λέει και η Ευαγγελική Περικοπή.
                                         g g g
κατὰ Μάρκον, ιβ´ 30-31
.
... καὶ ἀγαπήσεις Κύριον τὸν Θεόν σου ἐξ ὅλης τῆς καρδίας σου καὶ ἐξ ὅλης τῆς ψυχῆς σου καὶ ἐξ ὅλης τῆς διανοίας σου καὶ ἐξ ὅλης τῆς ἰσχύος σου, αὕτη πρώτη ἐντολή. καὶ δευτέρα ἐντολὴ αὕτη· ἀγαπήσεις τὸν πλησίον σου ὡς σεαυτόν. μείζων τούτων ἄλλη ἐντολὴ οὐκ ἔστι.
... καὶ ὀφείλεις νὰ ἀγαπήσῃς Κύριον τὸν Θεόν σου μὲ ὅλην τὴν καρδία σου καὶ μὲ ὅλην τὴν ψυχή σου καὶ μὲ ὅλον τὸν νοῦ σου καὶ μὲ ὅλη τὴν ἰσχύ σου, αὑτὴ εἶναι ἡ πρώτη ἐντολή. καὶ δευτέρα ἐντολὴ εἶναι αὑτή· νὰ ἀγαπήσῃς τὸν πλησίον σου ὡς τὸν ἐαυτόν σου. Μεγαλύτερη ἐντολὴ ἀπὸ αὐτὲς δὲν ὑπάρχει.

Η  Πρώτη Εντολή είναι Αγάπα  τον Κύριο με όλη σου την καρδιά. Αυτό είναι που εννοεί και ο Σουάμι όταν λέει ότι υπάρχει στην καρδιά μόνον ένα κάθισμα και αυτό είναι του Θεού. Δεν πρόκειται για μουσικές καρέκλες. Και όμως στη σύγχρονη εποχή ο Θεός μόνον δεν έχει καμιά θέση στις καρδιές των ανθρώπων. Υπάρχει μέρος για το εγώ, το δικό μου, για την οικογένεια και όλα τα άλλα εκτός από τον Θεό. Πώς τότε μπορούμε να προσφέρουμε εξολοκλήρου την καρδιά μας στον Θεό;
Στη συνέχεια ο Ιησούς λέει ότι πρέπει να αγαπάμε τον Θεό με όλη μας την ψυχή. Στον σημερινό κόσμο κανείς δεν είναι ενημερωμένος για το Άτμα, πώς, λοιπόν, μπορεί να αγαπήσει με το Άτμα; Το Άτμα δεν έχει εγώ. Ο άνθρωπος συνδέει τον εαυτό του με τη μορφή και το όνομα και λέει «εγώ και δικό μου». Μόλις το συνειδητοποιήσετε αυτό, θα συνειδητοποιήσετε ότι το εγώ είναι το Άτμα, που αποτελεί όψη του Παραμάτμα.
Και συνεχίζει λέγοντας  να αγαπήσεις τον Θεό με όλο σου το νου. Ο νους είναι ένας πίθηκος. Πηδάει σε κάθε λεπτό εδώ κι εκεί. Τι είναι ο νους; Είναι οι σκέψεις μας. Κάθε λεπτό σκεφτόμαστε και έχουμε σκέψεις για πολλά πράγματα. Μόνον όταν οι σκέψεις μας εστιαστούν, μπορούμε να επιτύχουμε τα πάντα. Οι σκέψεις είναι σαν τα κύματα του ωκεανού που συνεχίζουν να μας έρχονται.  Όταν αυτό συμβαίνει, κανένα καθήκον δεν μπορούμε να εκπληρώσουμε. Στην Μπαγκαβάτ Γκιτά ο Κύριος Κρίσνα λέει στον Αρτζούνα να είναι εστιασμένος και να έχει υπομονή. Ο Σουάμι το ίδιο δίδαξε. Ο Αρτζούνα απαντάει στον Κρίσνα: «Είναι ευκολότερο να ελέγξεις τον άνεμο, από τις σκέψεις.»
Αγάπα τον Θεό με όλη σου τη δύναμη. Τη δύναμή μας τη χρησιμοποιούμε πλήρως για τα εγκόσμια και μόνον πράγματα. Αν επιθυμήσουμε κάτι, πόση προσπάθεια δεν καταβάλλουμε και πόση φυσική δύναμη δεν καταβάλλουμε, πόση σκληρή δουλειά και πόσο χρησιμοποιούμε όλες μας τις δυνάμεις για να το επιτύχουμε! Παρόμοια πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλη μας τη δύναμη για να δείξουμε αγάπη στον Θεό. Δύναμη δε σημαίνει σωματική δύναμη. Είναι έλεγχος του νου, των αισθήσεων και της διάνοιας. Αυτό σημαίνει δύναμη. Επιδεικνύοντας τη φυσική μας δύναμη, τη δύναμη των χρημάτων και της διάνοιάς μας δε μας παρέχει καμιάν απολύτως ωφέλεια. Τίποτα από τον υλικό κόσμο δε θα μας συνοδέψει, όταν αποχωρίσουμε από τούτη τη ζωή. Η Αγάπη του Θεού και μόνον είναι η μοναδική μας περιουσία.
Ο  κατακτητής, Αλέξανδρος ο Μέγας, το απέδειξε αυτό στη ζωή του. Πόσες χώρες έριξαν τα τείχη τους μπροστά στο στρατό του; Και όμως στο τέλος άφησε τον κόσμο με άδεια χέρια. Και για να το καταδείξει αυτό ζήτησε το  σώμα του να το επιδείξουν σε παρέλαση με τα άδεια του χέρια κρεμασμένα έξω από το φέρετρο. Πρέπει να δείξουμε τη δύναμή μας ελέγχοντας το νου και τις αισθήσεις μας.
Να αγαπήσετε το γείτονά σας σαν τον εαυτό σας. Σπουδαιότερη  Εντολή από τούτη δεν υπάρχει. Και όμως με τους γείτονές μας πόση εχθρότητα και ζήλεια! Μια γυναίκα παρακολουθεί τη γειτόνισσά της και αισθήματα ζήλειας αρχίζουν να εγείρονται μέσα της. Σκέφτεται: «Ω πήρε  προαγωγή και εγώ όχι, ο γιος της έκανε καλύτερες σπουδές από τον δικό μου». Με αυτόν τον τρόπο συγκρίνει τη ζωή της με των άλλων. Ολόκληρη η ζωή της σπαταλιέται με τέτοια αισθήματα ζηλοφθονίας. Ο Ιησούς λέει ότι το φάρμακο γι’ αυτό είναι να αγαπάς το γείτονά σου όπως τον εαυτό σου. Ο Σουάμι το ίδιο δίδαξε όλα τα 84 αυτά χρόνια. Αφού ο Θεός βρίσκεται σε όλους, πρέπει να δείξουμε και σε όλους αγάπη. Το ένα Άτμα βρίσκεται σε όλους και διαπερνά τα πάντα. Όταν ο άνθρωπος το συνειδητοποιήσει αυτό, ποτέ δεν θα ξαναγεννηθεί.
                                                   


κατὰ Λουκᾶν, στ´ 35
.
... ἀγαπᾶτε τοὺς ἐχθρούς ὑμῶν καὶ ἀγαθοποιεῖτε καὶ δανείζετε μηδὲν ἀπελπίζοντες, καὶ ἔσται ὁ μισθὸς ὑμῶν πολύς, καὶ ἔσεσθε ὑιοὶ Ὑψίστου, ὅτι αὐτὸς χρηστὸς ἐστιν ἐπὶ τοὺς ἀχαρίστους καὶ πονηροὺς.
... νὰ ἀγαπᾶτε τοὺς ἐχθρούς σας καὶ νὰ τοὺς εὐεργετεῖτε καὶ νὰ τοὺς δανείζετε, χωρὶς νὰ ἐπίζετε σὲ ἀναπόδοση· καὶ θὰ εἶναι πολλὴ ἡ ἀνταμοιβή σας ἀπὸ τὸν Θεόν· θὰ εἶσθε τέκνα τοῦ Ὑψίστου κατὰ χάρη καὶ θὰ τοῦ ὁμοιάζετε, ἀφοῦ καὶ  ἀχάριστους καὶ πονηρούς.αὐτὸς εἶναι εὐεργετικὸς πρὸς τοὺς

Εδώ ο Ιησούς λέει να αγαπάς τους εχθρούς σου και να κάνεις το καλό χωρίς να περιμένεις τίποτα σαν αντάλλαγμα. Δείξε αγάπη σε αυτόν που σε μισεί, σε αυτόν που είναι θυμωμένος μαζί σου. Τότε αυτοί θα αλλάξουν. Η Γκίτα λέει το ίδιο στο 12ο κεφάλαιο. Εκεί, ο Κρίσνα περιγράφει τις ιδιότητες του μπάκτα και λέει:
Σάμα Σατράου τσα Μίτρε- Δείξε την ίδια αγάπη στον φίλο και στον εχθρό. Αυτός που πράττει έτσι, Μου είναι πολύ αγαπητός.
        Σε όλους έχει δοθεί η εντολή να το κάνουν αυτό, έτσι για μια φορά, 35κάντε μια προσπάθεια. Έστω και μια φορά, βιώστε το αυτό στη ζωή σας. Δυστυχώς, ο άνθρωπος δεν έχει πίστη στα λόγια του Θεού. Πιστεύει αυτά που λέει ο νους του. Ο Ιησούς, ο Κρίσνα και ο Σάτυα Σάι Μπάμπα, και οι τρεις Θεοί, έχουν πει το ίδιο πράγμα: «Αγαπάτε τους εχθρούς σας». Τουλάχιστον για μια φορά, ο άνθρωπος πρέπει να ακολουθήσει τα λόγια τους και να δει τι θα συμβεί.
Ας δούμε την επική μάχη ανάμεσα στον Ράμα και στον Ράβανα. Κάποτε ενώ πολεμούσε, ο Ράβανα έχασε τα πάντα, όλα τα όπλα του. Εκείνη τη στιγμή, ο Ράμα θα μπορούσε να τον σκοτώσει, όμως αντί για αυτό είπε, «Πήγαινε και έλα αύριο με μερικά όπλα.» Ακόμα και σε αυτή τη νικηφόρα κατάσταση, ο Ράμα δεν τον σκότωσε. Ο Ράμα περιέλουσε με τη χάρη Του τον εχθρό Του.
Κάποτε μια γυναίκα ζήτησε από τον Σουάμι, που τότε ήταν ένα νεαρό αγόρι, να έρθει να φάει στο σπίτι της. Του έδωσε όμως να φάει δηλητηριασμένες βάντας. Ο Σουάμι αν και γνώριζε για το δηλητήριο, τις έφαγε. Όλο Του το σώμα μελάνιασε. Ακούγοντας τι συνέβη, η Σουμπάμμα, που Τον πρόσεχε, έτρεξε προς το μέρος Του. Ο Σουάμι της ζήτησε λίγο νερό. Και τότε ο Σουάμι θεράπευσε τον ίδιο Του τον Εαυτό. Μετά από αυτό, όλοι άρχισαν να χτυπούν τη γυναίκα που προσπάθησε να Τον δηλητηριάσει. Όμως, ο Σουάμι τους σταμάτησε όλους από το να της επιτεθούν. Αυτός είναι ο τρόπος που ο Αβατάρ οδηγεί μέσα από το παράδειγμα Του και διδάσκει τους ανθρώπους. Όμως ο άνθρωπος δεν αλλάζει. Πρέπει να ακολουθήσουμε το μονοπάτι που δείχνουν οι Αβατάρ και να γίνουμε παιδιά του Θεού.

g g g
Κατὰ Ἰωάννην, ιγ´ 34-35
ἐντολὴν καινὴν δίδωμι ὑμῖν ἵνα ἀγαπᾱτε ἀλλήλους, καθὼς ἠγάπησα ὑμᾱς ἵνα καὶ ὑμεῖς ἀγαπᾶτε ἀλλήλους. ἐν τούτῳ γνώσονται πάντες ὅτι ἐμοὶ μαθηταί ἐστε, ἐὰν ἀγάπην ἔχητε ἔν ἀλλήλοις.
Σᾶς δίδω νέα ἐντολή· νὰ ἀγαπᾶτε δηλαδὴ ὁ ἕνας τὸν ἄλλο, ὅπως ἐγὼ ἠγάπησα ἐσᾶς, ἔτσι καὶ ἐσεῖςνὰ ἀγαπᾶσθε μεταξύ σας. Ἔτσι, θὰ μάθουν ὅλοι, ὅτι εἶστε μαθητές δικοί μου, ἐὰν ἔχετε ἀγάπη μεταξύ σας.

Πρέπει να δείξουμε αγάπη προς όλους με τον τρόπο που το έκανε ο Ιησούς. Αυτή είναι η Εντολή του Θεού. Όμως ο άνθρωπος δεν την ακολουθεί. Κοιτάξτε το κοράκι. Όποτε  βρει και όποια τροφή ποτέ δεν θα τη φάει μόνο του. Αρχίζει και καλεί «Κρόου, κρόου» καλώντας όλα  τα κοράκια. Όταν έρχονται όλα, τότε αρχίζουν όλα μαζί να τρώνε. Κοιτάξτε τα μυρμήγκια. Συγκεντρώνουν όλα μαζί την τροφή τους και την αποθηκεύουν σε ένα μέρος. Εσάς δε σας ζητήθηκε να μοιραστείτε ούτε την τροφή ούτε και τα χρήματά σας με κάποιους άλλους. Απλώς να δείξετε  αγάπη σε όλους. Γι’ αυτό δεν χρειάζεται ούτε να ξοδέψετε τα λεφτά  σας και ούτε να εργαστείτε σκληρά. Απλώς να μιλήσετε γλυκά και με χαμογελαστό πρόσωπο. Αυτό είναι αρκετό.
Γιατί ο άνθρωπος αρνείται να το κάνει αυτό; Ο Θεός δε σας ζήτησε να μοιραστείτε το τραπεζικό σας βαλάντιο. Ο Θεός δε σας ζήτησε να σκάψετε ένα πηγάδι. Γιατί τόσες πολλές σκληρόκαρδα, ανάλγητα και γεμάτο θυμό λόγια; Ο Τιρουβαλούβαρ είπε:
Αφού υπάρχουν γλυκές κουβέντες, γιατί τότε τα σκληρά λόγια;                Αφού υπάρχουν ώριμα φρούτα, γιατί ο άνθρωπος να τρώει τα ανώριμα;
Έχω μια μπανάνα ώριμη, γιατί ο άνθρωπος παίρνει αυτή που δεν έχει ακόμη ωριμάσει; Πρόκειται για μια περίεργη νοητική κατάσταση. Με πόσους τρόπους προσπάθησαν οι άγιοι και οι σοφοί να το εξηγήσουν, ο άνθρωπος, όμως, δεν αλλάζει με τίποτα. Στους στίχους ο Ιησούς λέει στους μαθητές Του να αγαπούν ο ένας τον άλλο όπως Εκείνος τους αγάπησε. Τότε όλοι οι άνθρωποι θα ξέρουν ότι είναι μαθητές Του. Για να είσαι αληθινός μαθητής του Ιησού, πρέπει να ζήσεις όπως Εκείνος. Όπως ο γκουρού έτσι και ο μαθητής. Και όταν θα τον βλέπουν οι άλλοι θα λένε: «Είναι όπως και ο γκουρού του».
Παρόμοια και αυτοί που ισχυρίζονται ότι είναι πιστοί του Σάι πρέπει να εφαρμόζουν όσα κηρύττουν. Μόνον αν εφαρμόζουν τουλάχιστον μία ή δύο από τις διδασκαλίες του Σουάμι, θα θεωρηθούν πραγματικοί πιστοί Του.
Στη ζωή μου εφάρμοσα όλα όσα λέει ο Σουάμι. Ό,τι λέει και ο Ιησούς είναι επίσης κατάλληλα για τη ζωή μου. Αγαπώ τον Σουάμι με όλη μου  την καρδιά. Πρόσφερα τα πάντα στον Θεό. Τελικά θα Του προσφέρω το σώμα μου. Αυτό αποκαλείται Σαρίρα Νιβένταμ. Το σώμα μου θα γίνει τζιότι και θα ενωθεί με το Σώμα του Σουάμι. Δεν έχω εχθρούς και γι’ αυτό ζήτησα απελευθέρωση για όλους. Το Νάντι του Στούπι λέει ότι ακόμα και οι αμαρτωλοί αλκοολικοί θα απελευθερωθούν. Η Βίσβα Μπράχμα Γκάρμπα Κότταμ και το Στούπι είναι ένα παράδειγμα για τη ζωή μου. Αυτό δείχνει πώς έζησα.
Στη ζωή μου εφάρμοσα όλα όσα δίδαξε ο Ιησούς. Εφάρμοσα όλα όσα λέει ο Σουάμι. Δεν έχω γεννηθεί ξανά σε τούτον τον κόσμο και γι’ αυτό μου φαίνεται παράξενη η ζωή των ανθρώπων. Τα ανθρώπινα πλάσματα δε ζουν σαν πραγματικοί άνθρωποι. Γι’ αυτό θα αλλάξω τον κόσμο για να ταιριάζει με τον τρόπο που εγώ ζω.
                   Τούτο το μήνυμα που δόθηκε από τον Σουάμι μέσα από την Αγία Γραφή είναι αυτό που όλοι οι Αβατάρ, οι γκνιάνις, οι άγιοι και οι πιστοί μάς λένε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου