Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Σκέψη της Ημέρας
Πρέπει όλα να τα βλέπουμε σαν ένα θεατρικό έργο, το οποίο σκηνοθέτησε ο Κύριος. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι το σύμπαν ολόκληρο είναι το παιχνίδι της Υπέρτατης Συνειδητότητας. 


Από το Άρθρο για την Συνειδητοποίηση Νούμερο 23
2 Πλούτη – Ο κομπασμός για τα πλούτη είναι ακόμη χειρότερος. Τα πάντα υπόκεινται εις φθορά. Τα πλούτη δεν είναι μόνιμα. Σήμερα ζητιάνος, αύριο εκατομμυριούχος. Ο σημερινός εκατομμυριούχος αυριανός ζητιάνος. Ο Σουάμι συχνά το λέει αυτό. Ο κομπασμός για τα πλούτη είναι η πλέον χειρότερη ιδιότητα. Ο πλούσιος συχνά δεν χαίρει εκτιμήσεως και σεβασμού από τους άλλους. Ο Θεός δεν κατακτιέται μέσα από τα πλούτη. Το μοναδικό που απαιτείται είναι η ταπεινοφροσύνη. Η Μαχαλάκσμι είναι η Θεά του πλούτου. Και όμως, το μόνο που επιθυμεί είναι να υπηρετεί τα Πόδια Του Κυρίου Της, Μαχαβίσνου. Όταν ο Σουάμι περιγράφει τα εννέα μονοπάτια της αφοσίωσης, το παράδειγμα που φέρνει για Πάντα Σεβάναμ είναι της Μαχαλάκσμι.
#3 Χαρακτήρας – Πρέπει να αναπτύξουμε καλές ιδιότητες. Όμως είναι πολύ κακό η υπερηφάνεια που εγείρεται σε κάποιον που πιστεύει ότι έχει καλές ιδιότητες. Ο Vinobaji λέει στο δοκίμιό του πάνω στην Μπαγκαβάτ Γκιτά ότι:«Αν κάποιος είναι περήφανος για τις καλές του ιδιότητες ή για το ότι είναι καλός άνθρωπος, είναι προτιμότερο να είναι κακός!»Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι γράφω και υποστηρίζω αυτούς που έχουν κακές ιδιότητες. Δε σημαίνει κάτι τέτοιο. Αν κάποιος είναι καλός και κομπάζει για τις καλές του ιδιότητες, αυτό ακριβώς είναι χειρότερο από το να είναι κακός άνθρωπος. Ο Vinobaji δίνει το παράδειγμα μόνο για να δείξει πόσο τρομερή είναι τούτη η ιδιότητα του κομπασμού. Δεν πρέπει να έχουμε επίγνωση ότι είμαστε καλοί άνθρωποι. Όταν έχουμε μιαν τέτοια ταπεινότητα, ποτέ δεν θα παρουσιαστεί η αλαζονεία. Κάποτε ζητήθηκε από το Νταρμαράτζα να ψάξει και να βρει ποιος είναι ο πιο κακός του κόσμου. Λίγο αργότερα, όταν επέστρεψε, είπε: «Έψαξα σε όλον τον κόσμο και δεν μπόρεσα να βρω ούτε έναν κακό. Εγώ μόνον είμαι κακός.» Ο Νταρμαράτζα είναι γνωστός σαν ο Βασιλιάς του Ντάρμα. Όμως ο ίδιος είχε τελείως διαφορετική άποψη για τον εαυτό του. Στα δικά του μάτια όλος ο κόσμος ήταν καλός και εκείνος μονάχα ήταν κακός. Είχε ξεχάσει τον εαυτό του. Είχε ξεχάσει ότι ήταν ένας  καλός άνθρωπος. Αν υπάρχει τόση ταπεινότητα, δεν θα υπάρχει η υπερηφάνεια. Αν και ήταν ο Βασιλιάς με όλες τις καλές ιδιότητες, εκείνος ποτέ δεν ένιωσε περήφανος γι’ αυτές. Κάποιος που είναι τόσο καλός θα πρέπει να έχει εξαλείψει μέχρι αυτού του σημείου το εγώ του.


Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Σκέψη της Ημέρας


Μπορούμε να κερδίσουμε την Απελευθέρωση Εδώ και Τώρα!!!


Από το βιβλίο Η μάγια των θαυμάτων

Φοβάμαι πολύ αυτούς τους ανθρώπους των θαυμάτων. Πριν κάποια χρόνια και εγώ αναζητούσα και έτρεχα σε σπίτια που γινόντουσαν θαύματα. Και μετά ο Σουάμι μού ζήτησε να γράψω το βιβλίο «Η Μάγια των Θαυμάτων». Και από τότε άρχισα να φοβάμαι. Γιατί οι άνθρωποι χρησιμοποιούν μ’ αυτόν τον τρόπο το Όνομα του Σουάμι; Στην παλιά εποχή έλεγε κανείς ποτέ “Ο Ράμα μίλησε μαζί μου ή ο Κρίσνα μίλησε μαζί μου0;” Σε τούτη την Εποχή Κάλι το Όνομα του Μεγαλύτερου Αβατάρ χρησιμοποιείται για να συγκεντρώνονται χρήματα, φήμη και πλήθος κόσμου. Αυτός ο Μέγας Αβατάρ ήρθε εδώ εξαιτίας της συμπόνιας Του. Οι Αβατάρ δε συνηθίζουν να κατεβαίνουν στην Εποχή Κάλι. Και όμως τούτη η Μέγιστη Συμπόνια ήρθε εδώ για να μας απελευθερώσει.
Στο βιβλίο Του «Βίντυα Βαχίνι» ο Σουάμι λέει να μην ακολουθούμε τις κουλτούρες άλλων χωρών. Να μην αντιγράφουμε τους άλλους. Αν ένα γαϊδούρι φορέσει μια λεοντή γίνεται λιοντάρι; Γιατί προσπαθείτε να αντιγράψετε τον Σουάμι μ’ αυτόν τον τρόπο; Δεν είναι αρκετό να περπατάτε με τον ίδιο τρόπο που περπατάει και ο Σουάμι, ούτε να δίνετε πανταναμασκάρ και να ευλογείτε τον κόσμο. Νομίζετε ότι έτσι γινόσαστε σαν Εκείνον;
Η γυναίκα ήθελε να υπογράψει όπως ο Σουάμι. Και όμως καθώς έγραφε ο στυλός σταμάτησε να γράφει. Εκείνη αμέσως πέταξε το βιβλίο και τον στυλό κάτω. Ο Σουάμι υπήρχε περίπτωση να θυμώσει έτσι; Αν ήταν στ’ αλήθεια ο Σουάμι, ο στυλός αυτόματα θα γέμιζε με μελάνι και ο στυλός θα έγραφε. Ακόμη και με ξύλο ο Σουάμι θα μπορούσε να γράψει. Γιατί αυτή η παράσταση; Έχει ποτέ κανείς δει τον Σουάμι θυμωμένο να πετάει πράγματα

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Αγαπητοί αναγνώστες,

Λόγω του ταξιδιού μας στο Μούκτι Νίλαγιαμ, η ανάρτηση των δημοσιεύσεών μας διακόπηκε για λίγες ημέρες. Η ανάρτηση των δημοσιεύσεων θα αρχίσει στις 25/7/2013.



Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Η ΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ - ΒΕΔΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟ

Η Σκέψη της Ημέρας

Η Πρέμα είναι πέρα από το χρόνο, το χώρο, πέρα από κάθε μορφή και όνομα.


ΒΕΔΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟ


«Επιθυμία να φθάσεις τον Θεό σε καθιστά ελεύθερο. Επιθυμία για εγκόσμια πράγματα δημιουργεί δουλεία.»

v  Τι είναι γέννηση; Είναι μόνον η συνέχιση της προηγούμενης γέννησης.
v  Τα αισθήματα είναι που συνεχίζονται εποχή μετά εποχή, γέννηση μετά γέννηση. Μπορεί το όνομα και η μορφή να αλλάζουν, αλλά τα αισθήματα παραμένουν τα ίδια.
v  Ανεκπλήρωτες φιλοδοξίες, επιθυμίες, προσκολλήσεις συνεχίζουν και στην επόμενη γέννηση.
v  Προσκόλληση προς το σύζυγο, τη σύζυγο, τα παιδιά, τα χρήματα, τη θέση κ.λ.π. είναι η αιτία της γέννησης.
v  Η παρούσα ζωή οφείλεται στα αισθήματα και  στις καταγραφές που έχουμε συσσωρεύσει από τις προηγούμενες γεννήσεις.
v  Τα αισθήματα μάς δένουν με τις εγκόσμιες σχέσεις. Αυτά είναι η αιτία της επαναγέννησής μας. Αν τα αισθήματα μας δένουν με τον Θεό, τότε γίνονται Άτμα Κάντα, δεσμός με τον Εαυτό. Αυτός προλειαίνει το έδαφος για την Απελευθέρωση.
v  Όλες οι σχέσεις είναι απατηλές, Μάγια. Τα πάντα είναι φθαρτά. Αν προσκολληθούμε σε σχέσεις, θα μας σπρώχνουν προς τον ωκεανό της εγκόσμιας ζωής.
v  Τα αισθήματα και μόνον είναι υπεύθυνα για τα δεσμά μας ή για την απελευθέρωσή μας.
v  Το ύψιστο Ντάρμα του ανθρώπου είναι να φθάσει τον Θεό. Μόνον οι πράξεις που τελούνται με αυτόν τον στόχο μπορεί να πούμε ότι είναι νταρμικές. Όλα τα άλλα είναι αντάρμα, φαυλότητα.
v  Ο Θεός μόνον είναι η Αλήθεια. Το να Τον φθάσουμε είναι το μοναδικό μας Ντάρμα.
v  Μπορούμε να φθάσουμε την αθανασία μόνον αν θυσιάσουμε. Μέσα από την θυσία και μόνον μπορεί να κατακτηθεί η Απελευθέρωση!
v  Στρέψτε όλα σας τα αισθήματα και τις σκέψεις προς τον Θεό. Αυτός είναι ο δεσμός με την Αλήθεια. Είναι ο μοναδικός αιώνιος δεσμός,  δεσμός με τη σοφία.
v  Η αγνότητα γίνεται Ντάρμα. Με την αγνότητα το Ντάρμα εισέρχεται σε κάθε μας πράξη.
v  Πώς θα ζήσουμε; Είναι στα δικά μας χέρια και όχι στα χέρια του Θεού.

Αισθήματα σοφίας.
«Ακολουθώντας τις πνευματικές διδασκαλίες στην σκέψη, στα λόγια και στις πράξεις οδηγούμαστε στην διάκριση και στη σοφία. Απλή εγκόσμια γνώση είναι άχρηστη.»

v  Ο φόβος του θανάτου οφείλεται στην προσκόλληση του σώματος. Σωματική προσκόλληση είναι η αιτία της γέννησης, που οδηγεί στις εγκόσμιες σχέσεις.
v  Ποιος αναφέρεται και σε ποιον; Πού βρίσκονταν αυτοί οι συγγενείς πριν γεννηθούμε και πού θα βρίσκονται μετά τον θάνατό μας; Κατ’ αυτόν τον τρόπο πρέπει να συλλογιστούμε και να κατανοήσουμε καλά αυτό που είναι αληθινό  και αιώνιο.
v  Ο Θεός και μόνον είναι αιώνιος και αληθινός , όλα τα άλλα είναι φθαρτά. Η σοφία ότι ο Θεός και μόνον είναι αιώνιος πρέπει να εγερθεί μέσα μας.
v  Πρέπει να εδραιώσουμε το αίσθημα ότι ο μοναδικός φίλος μας είναι ο Θεός. Ο μοναδικός συγγενής είναι ο Θεός. Πρέπει ξεκάθαρα να κατανοήσουμε ότι όλα τα άλλα είναι Μάγια.
v  Τα αισθήματα αναδύονται πρώτα. Αυτά φέρνουν τις σκέψεις. Τη στιγμή που εμφανίζεται ένα αίσθημα, θα πρέπει να αναρωτηθούμε και να διακρίνουμε αν είναι καλό ή κακό. Πρέπει να κόψουμε τις κακές σκέψεις πριν αυτές τεθούν σε εφαρμογή. Αλλιώς γινόμαστε θύματα βασάνων.
v  Η σοφία είναι ατελής, αν δεν τεθεί σε εφαρμογή.
v  Τα αισθήματα, οι σκέψεις, και η διάκριση εστιασμένα σε εγκόσμια πράγματα οδηγούν σε γνώση.
v  Μόνον με το άγγιγμα του Θεού μπορούμε να βιώσουμε μόνιμη γαλήνη. Πώς να αγγίξουμε το Θείο; …μέσα από τη σοφία. Αγγίζοντας το θείο με σοφία, γεμίζουμε ευδαιμονία.
v  Ακόμα και μια πεισματάρα φύση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να φθάσει τον Θεό. Νιώστε: «Πρέπει να δω τον Θεό εδώ και τώρα!»


Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Η ΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ - ΜΠΡΑΧΜΑ ΣΟΥΤΡΑ

Η Σκέψη της Ημέρας

Η αληθινή Πρέμα δεν απαιτεί ούτε σώμα ούτε γάμο. Τα αισθήματα και μόνον είναι αρκετά.







Από το βιβλίο «Μπράχμα Σούτρα»



Ο ποιητής Καμπάρ περιγράφει στη Ραμαγιάνα πώς οι άνθρωποι της Μιτίλα θαύμαζαν την ομορφιά του Ράμα. Λέει λοιπόν, «Αυτοί που έβλεπαν του ώμους Του, καθηλωνόταν από αυτούς. Αυτοί που έβλεπαν τα πόδια Του, το βλέμμα τους έμενε αμετακίνητο σε αυτά και αυτοί που έβλεπαν τα δυνατά Του χέρια ένοιωθαν το ίδιο. Ποιος λοιπόν είδε την ολοκληρωτική Του ομορφιά;»

            Με τον ίδιο τρόπο, αυτοί που προσελκύονται και σκαλώνουν στα θαύματα, παραμένουν εκεί. Αυτοί που είδαν έναν σωτήρα στη δυστυχία τους, παραμένουν κολλημένοι σε αυτό. Ο καθένας μένει στην ομορφιά που αντιλήφθηκε. Κανείς δεν μπορεί να Τον γνωρίσει ολοκληρωτικά. Πώς μπορούμε να καταλάβουμε πλήρως αυτόν τον υπέροχο και περίεργο Θεό; Αποκαλύπτει τον Εαυτό Του στους αγίους και τους σοφούς, αλλά ούτε κι εκείνοι  μπορούν να Τον καταλάβουν σε όλο Του το μεγαλείο. Ο Συμπαντικός Απόλυτος Μπράχμαν έχει κατεβεί στη γη. Εξαιτίας της υπέρμετρης συμπόνιας Του, έχει έρθει για να μεταμορφώσει αυτή τη γη σε ένα χρυσό κόσμο.   

Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Η Σκέψη της ημέρας
Η απληστία του ανθρώπου για τα αποθέματα της γης.

Από το βιβλίο «Νέα Εμπειρία»

Ένα κουμπί ενώνει τις δυο πλευρές του πουκάμισου. Με τον ίδιο τρόπο εγώ συνδέω τα δύο μέρη αυτού του Ενός Αβατάρ. Ο Σουάμι που ήταν εδώ για πολλά χρόνια είναι το ένα μέρος και το άλλο μέρος, ο νέος Πρέμα Σουάμι που έρχεται ξανά, είναι το δεύτερο μέρος. Αυτό το δεύτερο μέρος έρχεται εξαιτίας των δακρύων και των θρήνων μου. Είναι μόνο ένας Αβατάρ, όμως το έργο Του είναι τεράστιο. Για να ανταποκριθεί και στα δυο μέρη αυτού του μεγαλειώδους έργου, έρχεται δυο φορές. Εκείνος έχει ήδη ολοκληρώσει το ένα μέρος και τώρα θα προχωρήσει στο δεύτερο μέρος του Αβαταρικού έργου. Τα δάκρυα και τα αισθήματά μου ενώνουν ή συνδέουν αυτά τα δυο μέρη του Αβατάρ. Γι αυτόν το λόγο ο Σουάμι έδωσε το κουμπί όταν έγραφα. Ο Σουάμι υπέδειξε όλα τα πα Σκέψη της Ημέρας

Η απληστία του ανθρώπου για τα αποθέματα της γης έφερε ανισορροπία στη φύση.





Η ΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ - ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ "ΜΠΡΑΧΜΑ ΣΟΥΤΡΑ"

Η Σκέψη της Ημέρας

Αν ο άνθρωπος ακολουθεί τη συνείδησή του, τα πέντε στοιχεία θα βρεθούν σε αρμονία.





Από το βιβλίο «Μπράχμα Σούτρα»


Στο Μούκτι Νίλαγιαμ, η φωτιά της Πρέμα Γιάγκνια μαρτυρά την Αλήθεια. Όλες οι φωτογραφίες που παίρνουμε από τη Γιάγκνια το αποδεικνύουν. Η φωτιά της γιάγκνια επομένως, δείχνει ότι ο πρώτος ήχος της Βέδα έχει έρθει με τη δική μου μορφή.
Το πρώτο Σούτρα διδάσκει ένα πολύ σημαντικό μάθημα. Ποιο είναι αυτό το μάθημα; Αυτός που αφιερώνει τη ζωή του για να κερδίσει τη γνώση του Άτμα, πρέπει και ο ίδιος να χαρακτηρίζεται από χρηστά ήθη. Η ενάρετη πειθαρχία και ο ενάρετος χαρακτήρας είναι δύναμη. Αυτοί που διάγουν μια ενάρετη και πειθαρχημένη ζωή ποτέ δεν θα πάθουν κάτι κακό. Είναι προικισμένοι με ιερές αρετές.
«Athatho Brahma Jijnaasa»
Μετά από αυτό, η έρευνα για τον Μπράχμαν

Αφού πρώτα κάποιος εξασφαλίσει την προϋπόθεση της ενάρετης ζωής, τότε μόνο θα πρέπει να προχωρήσει για να γνωρίσει τον Μπράχμαν. Ο Σουάμι αναφέρεται στην ενάρετη ζωή μου, από τη γέννησή μου, αποκαλώντας με Άγκνι. Πώς θα ήταν εάν ο πρώτος ήχος του Βεδικού στίχου «Άγκνι μίλεϊ» γεννιόταν με ανθρώπινη μορφή; Δεν θα αφάνιζε όλα τα άλλα εκτός από την αρετή, την καλή διαγωγή και την αγνότητα; Αυτή είναι η ουσία του πρώτου Σούτρα.
Μόνο όταν κάποιος διάγει ζωή που δεν παρεκκλίνει καθόλου από την ηθική, μπορεί να ερευνήσει για τον Μπράχμαν. Η ζωή μου είναι ενάρετη ήδη από τη γέννησή μου. Αυτός είναι ο λόγος που ο Σουάμι με αποκαλεί Άγκνι. Πώς θα είναι εάν ο πρώτος ήχος της Βέδα γεννηθεί; Θα είναι η ενσάρκωση της αρετής, της πειθαρχίας και της αγνότητας. Θα κατακάψει όλες τις άλλες ιδιότητες. Αυτή είναι η ουσία του πρώτου Σούτρα.

Η έρευνα για τον Μπράχμαν μπορεί να αρχίσει μόνο όταν κάποιος διάγει μια ενάρετη ζωή.

Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Η ΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ - ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ "ΒΕΔΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟ"

Η ΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Η Δημιουργία του Θεού είναι αλληλένδετη. Για να διατηρηθεί η ισορροπία πρέπει οτιδήποτε παίρνουμε, για να το χρησιμοποιήσουμε προς ίδιον όφελος, να το ανταποδίδουμε.





Ασθήματα – Δεσμά

«Επιθυμία να φθάσεις τον Θεό σε καθιστά ελεύθερο. Επιθυμία για εγκόσμια πράγματα δημιουργεί δουλεία.»


v  Τι είναι γέννηση; Είναι μόνον η συνέχιση της προηγούμενης γέννησης.
v  Τα αισθήματα είναι που συνεχίζονται εποχή μετά εποχή, γέννηση μετά γέννηση. Μπορεί το όνομα και η μορφή να αλλάζουν, αλλά τα αισθήματα παραμένουν τα ίδια.
v  Ανεκπλήρωτες φιλοδοξίες, επιθυμίες, προσκολλήσεις συνεχίζουν και στην επόμενη γέννηση.
v  Προσκόλληση προς το σύζυγο, τη σύζυγο, τα παιδιά, τα χρήματα, τη θέση κ.λ.π. είναι η αιτία της γέννησης.
v  Η παρούσα ζωή οφείλεται στα αισθήματα και  στις καταγραφές που έχουμε συσσωρεύσει από τις προηγούμενες γεννήσεις.
v  Τα αισθήματα μάς δένουν με τις εγκόσμιες σχέσεις. Αυτά είναι η αιτία της επαναγέννησής μας. Αν τα αισθήματα μας δένουν με τον Θεό, τότε γίνονται Άτμα Κάντα, δεσμός με τον Εαυτό. Αυτός προλειαίνει το έδαφος για την Απελευθέρωση.
v  Όλες οι σχέσεις είναι απατηλές, Μάγια. Τα πάντα είναι φθαρτά. Αν προσκολληθούμε σε σχέσεις, θα μας σπρώχνουν προς τον ωκεανό της εγκόσμιας ζωής.
v  Τα αισθήματα και μόνον είναι υπεύθυνα για τα δεσμά μας ή για την απελευθέρωσή μας.
v  Το ύψιστο Ντάρμα του ανθρώπου είναι να φθάσει τον Θεό. Μόνον οι πράξεις που τελούνται με αυτόν τον στόχο μπορεί να πούμε ότι είναι νταρμικές. Όλα τα άλλα είναι αντάρμα, φαυλότητα.
v  Ο Θεός μόνον είναι η Αλήθεια. Το να Τον φθάσουμε είναι το μοναδικό μας Ντάρμα.
v  Μπορούμε να φθάσουμε την αθανασία μόνον αν θυσιάσουμε. Μέσα από την θυσία και μόνον μπορεί να κατακτηθεί η Απελευθέρωση!
v  Στρέψτε όλα σας τα αισθήματα και τις σκέψεις προς τον Θεό. Αυτός είναι ο δεσμός με την Αλήθεια. Είναι ο μοναδικός αιώνιος δεσμός,  δεσμός με τη σοφία.
v  Η αγνότητα γίνεται Ντάρμα. Με την αγνότητα το Ντάρμα εισέρχεται σε κάθε μας πράξη.
v  Πώς θα ζήσουμε; Είναι στα δικά μας χέρια και όχι στα χέρια του Θεού.


Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

Η ΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ -

Η Σκέψη της Ημέρας

Ο μοναδικός τρόπος να σταματήσεις την οργή της φύσης είναι να σκορπίσεις αγάπη παντού.






ΒΕΔΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟ


Αισθήματα – Η ριζική Αιτία

«Απελευθέρωση είναι να αγγίζεις τον Θεό με αγνή Αγάπη. Να αγγίξζις τον κόσμο είναι προσκόλληση.»
v  
Καθώς εμφανίζονται οι σκέψεις, μπορούμε να διακρίνουμε αν είναι καλές ή κακές, αλλά να αισθήματα δεν μπορούν να γίνουν κατανοητά με τούτον τον τρόπο. Τα αισθήματα πυροδοτούνται αυθόρμητα από μέσα μας και δεν μπορούμε ούτε να τα εμποδίσουμε μα ούτε και να τα δαμάσουμε.
v  Όλα τα αισθήματα πρέπει να κατευθύνονται προς τον Θεό. Αυτά είναι που θα μας αποφέρουν καλούς καρπούς. Αυτά τα αισθήματα και μόνον μας απελευθερώνουν από τον κύκλο γεννήσεων και θανάτων. Η
v  Η αίσθηση της αφής είναι η ριζική αιτία της γέννησης. Για να απομακρύνουμε το αίσθημα αφής πρέπει να απωλέσουμε κάθε αίσθηση του σώματος, τη σωματική επίγνωση.
v  Καθώς η αφοσίωση μεγαλώνει, η επίγνωση του σώματος μειώνεται και  τότε το σώμα γίνεται Πρέμα, η Αγνή Αγάπη για τον Θεό.
v  Η Πρέμα φέρνει τη σοφία ότι ο Θεός βρίσκεται στα πάντα. Το Ένα έχει γίνει Πολλά.
v  Το σώμα της Πρέμα αγγίζει τον Θεό με σοφία και γεννιέται η Αλήθεια. Αυτή είναι Αιώνια Ευδαιμονία,  η Αληθινή Ευδαιμονία, η Θαυμάσια Ευδαιμονία!
v  Τα αισθήματα της Πρέμα για τον Θεό βοηθούν να αποσύρουμε τις πέντε αισθήσεις από τις εγκόσμιες απολαύσεις. Συνειδητοποιούμε ότι όλες οι επιθυμίες και τα αισθήματα είναι ψευδή – τα αισθήματα για τον Θεό είναι μόνον αληθινά.
v  Πρέπει να ζήσουμε αγνές ζωές, θυσιάζοντας τα πάντα. Πρέπει να προσφέρουμε την κάθε μας αίσθηση, το νου, τη διάνοια και το σώμα στον Κύριο, μην κρατώντας τίποτα για τον εαυτό μας. Μ’ αυτό θα μπορέσουμε να αγγίξουμε τον Κύριο. Αυτή είναι η έννοια του να αγγίξουμε την Αλήθεια. Για να αγγίξεις την Αλήθεια, πρέπει να γίνεις Αλήθεια.
v  Η Πρέμα δεν γνωρίζει το αίσθημα της ντροπής. Δεν μπορεί τίποτα και κανένας να την αγγίξουν. Δεν εξαρτάται από κανέναν. Είναι για πάντα ελεύθερη.
v  Όταν γεμίζουμε με αγάπη για τον Θεό, αισθήματα όπως θυμός, μίσος και ζήλεια δεν μας αγγίζουν.


Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

Η ΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ - ΠΟΙΟΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΣΟΥΑΜΙ

Η Σκέψη της Ημέρας

Οι συσσωρευμένοι καρποί  της αυστηρής πνευματικής άσκησης είναι σαν τους τόπους των τραπεζικών μας καταθέσεων.











Από το βιβλίο «Ποιος βρίσκεται στην καρδιά του Σουάμι;»



Η ζωή  δεν έχει νόημα αν δεν υπάρχει θυσία. Μόνο μέσα από τη θυσία μπορεί κάποιος να φτάσει στην αθανασία. Μόνο έτσι μπορούμε να φτάσουμε τον Θεό. Ο Ιησούς έφερε στους ώμους Του το σταυρό για χάρη του κόσμου και θυσίασε το σώμα Του. Δεν θυσίασε όμως μόνο το σώμα Του, αλλά και το εγώ Του, το μικρό «εγώ». Όταν ο άνθρωπος θυσιάζει το «εγώ» γίνεται Θεός. Ο άνθρωπος γεννιέται μόνο για να φτάσει στο στάδιο του Θεού. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, ο αγώνας δρόμου των γεννήσεων δε σταματά. Και σε αυτό το στάδιο του Θεού είναι που ο Ιησούς δήλωσε, «Εγώ και ο Πατέρας μου είμαστε Ένα». Αυτή είναι η Μαχαβάκια, «Αχάμ Μπραχμάσμι». Όλες οι θρησκείες διδάσκουν την ίδια αλήθεια. Μόνο όταν θυσιάζεται το «εγώ», ο άνθρωπος μπορεί να φτάσει τον Θεό.
Όταν ήμασταν στο Χουάιτφιλντ, στο Μπριντάβαν, το 2002, έδινα σάτσανγκ καθημερινά. Για ότι μιλούσα το πρωί, ο Σουάμι το απόγευμα θα μιλούσε για κάτι παρόμοιο. Τότε, έδωσα τον ορισμό της Πρέμα. Είπα λοιπόν ότι Πρέμα είναι να θυσιάζει κάποιος τη ζωή του και να λιώνει το σώμα του. Αυτό είναι το νόημα της Πρέμα για τον Θεό. Για να το κάνω πιο κατανοητό, έδωσα το παράδειγμα του κεριού. Ένα κερί δίνει φως. Θυσιάζει τη μορφή του για να δώσει αυτό το φως. Το σώμα του κεριού λιώνει και δεν αφήνει πίσω του τίποτα. Καμιά ταυτότητα δεν μένει πίσω. Καταστρέφει τον εαυτό του ολοκληρωτικά και τελειωτικά για να δώσει φως στους άλλους. Με αυτόν τον τρόπο είναι που πρέπει να εξαπλώνεται η αγάπη.
Η ζωή μου είναι έτσι. Ζω για τον Σουάμι. Ζω για τον κόσμο. Παίρνω σοφία από τον Σουάμι και την αποκαλύπτω με τη μορφή βιβλίων στον κόσμο. Αυτή η Πρέμα γίνεται θυσία που με τη σειρά της γίνεται σοφία. Μέσα από την Πρέμα μου για τον Σουάμι συγχωνεύτηκα μαζί Του. Ίσως να μπορούσα να συγχωνεύσω και αυτό το σώμα μαζί Του, όμως τότε δεν ήθελα να συμβεί κάτι τέτοιο. Εάν αφήσω αυτό το σώμα, μπορεί να γίνει τροφή για τα κοράκια και τα σκυλιά. Σκέφτηκα λοιπόν, «Όχι, και αυτό θα πρέπει να λιώσει για να βοηθήσει τους άλλους.» Έτσι είπα στον Σουάμι, «Δεν θέλω απελευθέρωση. Δώσε Μούκτι σε όλους τους ανθρώπους στον κόσμο.»

Γι αυτόν τον λόγο πήρα όλο το κάρμα του κόσμου στο σώμα μου. Και ο Σουάμι επίσης, εξαιτίας της Πρέμα που έχει για μένα, πήρε τα πάντα στο δικό Του σώμα. Ο Σουάμι κι εγώ φέρουμε το κάρμα όλων στα σώματά μας για χάρη των ανθρώπων του κόσμου. Ακριβώς όπως ο Ιησούς κουβάλησε το σταυρό πάνω στο λόφο, κουβαλάμε κι εμείς τους σταυρούς μας και προχωρούμε. 

Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Η ΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ - ΒΕΔΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟ

Η Σκέψη της Ημέρας

Μια Τζίβαν Μούκτα απελευθερώνεται ενόσω ακόμα βρίσκεται σε ανθρώπινο σώμα. Βρίσκεται σε απόλυτη γαλήνη, απόλυτα ευχαριστημένη στον Εαυτό.


ΒΕΔΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟ 

Εισαγωγή

Η ζωή είναι όπως και τα αισθήματα. Είναι τα αισθήματα που συνεχίζουν από Εποχή σε Εποχή, γέννηση μετά τη γέννηση. Τα αισθήματα, όταν  επικεντρώνονται στον Θεό, μας βοηθούν να κερδίσουμε την ελευθερία από τον κύκλο των  γεννήσεων και των θανάτων. Αυτό το βιβλίο μεταφέρει τούτο  το διαχρονικό μήνυμα των Βεδών.
    Σουάμι, δεν ξέρω τίποτα. Μου ζήτησες να γράψω από τα Αισθήματα – Η ριζική Αιτία – Δημιουργία και είπες ότι αυτά είναι η Αρχή – Αξίωμα- του να γίνεις Θεός. Σε παρακαλώ, ευλόγησέ με για να γράψω καλά.


                                                                        Βασάντα Σάι

Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Η ΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ - ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΑ "ΝΕΑ ΕΜΠΕΙΡΙΑ" - "ΜΠΡΑΧΜΑ ΣΟΥΤΡΑ"

Η Σκέψη της Ημέρας

Γεννηθήκαμε σε τούτον τον κόσμο για να πάρουμε μαθήματα.










Από το βιβλίο «Νέα Εμπειρία»


Έχω πει και στο παρελθόν, ότι το σώμα μου δεν πρέπει να αλλάξει μέσω των δικών μου δυνάμεων. Ούτε μια σταγόνα αμρίτα που βγαίνει από τη Σαχασράρα μου δεν πρέπει να μπει στο σώμα μου, γιατί αυτή η αμρίτα είναι μόνο για το καλό του κόσμου. Εξαιτίας αυτού είπα στον Σουάμι, ότι το σώμα μου δεν πρέπει ποτέ να αλλάξει από τις δικές μου δυνάμεις. Σε απάντηση, Εκείνος είπε ότι αυτό το σώμα θα αλλάξει μόνο μέσα από τη Δική Του αγάπη. Έτσι ο Σουάμι τώρα δίνει τα κοσμήματα που έχουν φτιαχτεί από τα αισθήματά Του και μου ζήτησε να τα φοράω για να αλλάξει το σώμα μου. Μόνο εάν αλλάξει το σώμα μου θα αλλάξει και το Σύμπαν. Το σώμα μου υποφέρει από το κάρμα του κόσμου. Μόνο εάν αυτό αλλάξει θα τελειώσει το κάρμα του κόσμου.  








Από το βιβλίο «Μπράχμα Σούτρα»
          
  Όταν διαβάστηκαν τα νάντι πριν από δέκα χρόνια, δεν μιλούσαν τόσο καθαρά. Τώρα που η σάντανά μου έχει ολοκληρωθεί και έρχεται η Σάτυα Γιούγκα, κάθε νάντι εξηγεί καθαρά ποιος είναι ο Σουάμι και ποια είμαι εγώ.
            Δεν έχει σημασία πόσα μου λέει ο Σουάμι ή τι λένε τα νάντι, ο νους μου σκέφτεται μόνο τον Σουάμι. Πρέπει να προσφέρω τον εαυτό μου ολοκληρωτικά σε Εκείνον. Τι σημασία έχει εάν αυτό το σώμα έχει τόση πολλή δύναμη; Πρέπει να το προσφέρω σε Εκείνον. Πρέπει να κάνω αυτό το σώμα τέλειο, νέο και αγνό και να Του το προσφέρω. Μόνο αυτή η σκέψη καταλαμβάνει το νου μου. Ο Σουάμι είπε, «Ο Ράμα και ο Κρίσνα δεν είπαν ποτέ ότι ήταν οίκοι μέσα στους οποίους κατοικούσε ο Αβατάρ.» 

            Εκείνοι ήταν Αβατάρ, όμως εγώ επιθυμώ να προσφέρω τον εαυτό μου στον Αβατάρ. Ίσως η Ρουκμίνι και η Σίτα θα μπορούσαν να καταλάβουν αυτό το αίσθημα, εάν σαν κι εμένα, ήθελαν να παντρευτούν έναν Αβατάρ και έκαναν αυστηρή άσκηση γι αυτό. Η δική μου άσκηση είναι ακόμη πιο περίεργη. Θέλω αυτό το εβδομηντάχρονο σώμα να γίνει νέο και αγνό, οι αισθήσεις μου να γίνουν ξανά τέλειες. Μόνο τότε θα μπορέσω να προσφέρω το σώμα. Αυτή είναι η διαφορά ανάμεσα στους άλλους και σε μένα. 

Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Η ΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ - ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΑΜΜΑ


Η Σκέψη της Ημέρας

Αναζητείστε τον Δημιουργό και όχι τα Δώρα της Δημιουργίας.





Ο Αληθινός σκοπός της ζωής μας

Ο σκοπός της ζωής μας είναι να φθάσουμε τον Θεό. Αυτός είναι και ο σκοπός όλης της Δημιουργίας. Αν δεν επικεντρωθούμε στον στόχο, θα πρέπει να γεννηθούμε ξανά και ξανά. Πρέπει να βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση και να έχουμε επίγνωση, καθώς πρόκειται να βρεθούμε αντιμέτωποι με πολλά εμπόδια. Ο δρόμος είναι στενός και απόκρημνος. Αν επιτρέψουμε στον εαυτό μας να αποπροσανατολιστεί, θα πέσουμε και όλες μας οι προσπάθειες θα κατακερματιστούν. Στο πνευματικό μονοπάτι το πρωταρχικό μας μέλημα είναι να προσέξουμε τον εαυτό μας και να μην ανησυχούμε για το πλήθος. Τα πάντα είναι ψευδαίσθηση. Ακόμα και το σέβα είναι Μάγια.
Ποιοι είμαστε εμείς που υπηρετούμε; Στον κόσμο υπάρχουν χιλιάδες που κάνουν υπηρεσία, ας την αφήσουμε σε κείνους! Ο ένας και μοναδικός μας στόχος θα πρέπει να είναι να φθάσουμε τον Κύριο. Μετά  τη Συνειδητοποίηση, και αν χρειάζεται, τότε θα μπορέσουμε να προσφέρουμε υπηρεσία. Πρώτα κάνετε σάντανα! Φύγετε μακρυά από τη Μάγια…νικήστε την! Αυτή είναι η αληθινή Σάντανα. Όταν αντιμετωπίζουμε τη Μάγια χρησιμοποιώντας τη διάκρισή μας και την οξυδέρκεια, θα γίνουμε ισχυροί… ένα τηλέφωνο δείκοψε τη διάλεξη. Ο γιος μαις σάντακα της είπε ότι ο φίλος του ήταν άρρωστος και είχε άμεση ανάγκη από χρήματα. Εκείνη έφυγε αμέσως για να βοηθήσει…
Και η Άμμα συνέχισε. Να αυτό είναι Μάγια. Δεν ήταν περισσότερο σπουδαίο να μείνει με τον γκουρού της και να βυθιστεί στις σκέψεις του Θεού; Αν κάποιος αντιμετωπίζει μια δυσάρεστη κατάσταση θα πρέπει πρωταρχικά να σταματήσει και να σκεφτεί πριν πάρει οποιαδήποτε βιαστική απόφαση. Συνεχλως βρισκόμαστε υπό δοκιμασία, περνάμε καθημερινά από τεστ. Αν είχε περιμένει έστω για λίγα λεπτά και άκουγε περισσότερο τη συζήτησή μας, πιθανόν να είχε πάρει διαφορετική απόφαση. Πρωταρχική προϋπόθεση του να πιαστούμε από τα Πόδια του Θεού, είναι να κόψουμε πέρα για πέρα τη Μάγια. Από όλες τις ψευδαισθήσεις  η πνευματική Μάγια είναι η πλέον επικίνδυνη.  Το ενδιαφέρον να πληροφορηθούμε του ποιοι ήμασταν σε κάποια από τις προηγούμενες γεννήσεις μας, να επιθυμούμε οράματα και να κατέχουμε δυνάμεις σίντις, τα πάντα είναι μη πραγματικά. Αναζητήστε τον Θεό και όχι τα δώρα της Δημιουργίας Του. Όσοι δεν έχουν καθόλου επιθυμίες και έχουν πνευματική επίγνωση μπορούν να φθάσουν τον Θεό. Το Άτμα Ντάρσαν, το Όραμα της Ψυχής, είναι η Αυτοπραγμάτωση.
Εδώ κάποιος απορροφάται από τις σκέψεις του Θεού και μόνον. Όταν φθάνουμε σα τούτο το στάδιο, όλες μας οι επιιθυμίες θα διαλυθούν. Οι επιθυμίες θα παραμείνουν σε όσους δεν είχαν αυτήν την εμπειρία. Μόνον όσοι έχουν συενιδητοποιήσει τον Εαυτό μπορούν να έχουν αδιάλλειπτο Όραμα του Κυρίου. Πρέπει να απελευθερωθούμε από τις επιθυμίες για να αποκτήσουμε τα προσόντα της κατάκτησης αυτής. Σκοτώστε κάθε σας επιθυμία! Μόλις ανατείλει η Συνειδητοποίηση, η άγνοια εξαφανίζεται και οι επιθυμίες καταστρέφονται. Πρέπει κάποιος να λαχταρά για τον Θεό, να κλαίει για Κείνον. Όπως το ψάρι έξω από το νερό  αγωνίζεται να αναπνεύσει, το ίδιο και μεις πρέπει να θέλουμε Εκείνον και τίποτα άλλο.
Σε ένα τέτοιο πρόσωπο είναι που αποκαλύπτει το Άτμα την Αληθινή Του Φύση. Όταν κλαίμε για τον Θεό αποκλειστικά, τα δάκρυά μας Τον φθάνουν. Αν αποκτήσετε τούτην τη λαχτάρα, δεν θα θέλετε πια τίποτα άλλο, παρά μόνον «Σουάμι, Σουάμι, Σουάμι…»
Η ζωή μου αποτελεί ένα παράδειγμα γι’ αυτό.  Έκλαψα και κλαίω και λαχταρώ το κάθε δευτερόλεπτο για τον Μπαγκαβάν. Αυτό Τον έσυρε κοντά μου. Αναζητήστε τον Θεό, όπως το νεογέννητο βρέφος χρειάζεται τη μητέρα του. Πρέπει να νιώσετε και να φωνάξτε: Δεν μπορώ να ζήσω χωρίς Εσένα, ω Κύριέ μου! Ο Θεός και μόνον είναι η Αλήθεια και εμείς πρέπει να γίνουμε άξιοι της Χάρης Του. Αν κατανοήσουμε τούτην τη σοφία, θα μας οδηγήσει στην Απελευθέρωση.

Το μονοπάτι δεν είναι για τους αδύναμους, καθώς η Μάγια θα επιτεθεί όσους δεν είναι δυνατοί και δεν είναι κατάλληλοι. Αν κατέχουμε δύναμη, επαγρύπνιση και ισχυρή αποφασιστηκότητα, θα μπορέσουμε να νικήσουμε τη Μάγια.