Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Άρθρα για τη Συνειδητοποίηση # 2

Ο Κλόουν και ο Ζητιάνος

Η Γιάμινι έκανε μία ερώτηση: «Στην   Aitareya Upanishad αναφέρεται ότι Ντρίστι σημαίνει να δεις με το μάτι του νου. Εσύ το έχεις εξηγήσει για τους συνηθισμένους ανθρώπους, πώς όμως τα βλέπεις όλα;’
Να η απάντησή μου. Από πολύ μικρή δεν έβλεπα τίποτα με μιαν εγκόσμια ματιά. Τα συνέδεα με την πνευματικότητα. Γι’ αυτό ήδη έχω γράψει και εμβαθύνει σαν «κόβω- ράβω». Οι κοινοί άνθρωποι βλέπουν ένα πράγμα μέσα από τα φυσικά τους μάτια και κάτι άλλο μέσα από το μάτι του νου τους. Οτιδήποτε εγώ βλέπω με τα φυσικά μάτια το συνδέω με τον Θεό. Πολλά παραδείγματα έχω δώσει γι’ αυτό στο παρελθόν. Έτσι τώρα ο Σουάμι δίνει φωτογραφίες, αντικείμενα και άλλα πράγματα ζητώντας μου να γράψω. Εγώ γράφω για τη σοφία του κάθε πράγματος. Όποτε και ό,τι δω τα μάτια μου δεν το βλέπουν με μιαν εξωτερική ματιά. Βλέπουν μόνον την εσωτερική τους σημασία. Εγώ μιλάω για την εσωτερική θειότητα του κάθε πράγματος. Δεν υπάρχει τίποτα στον κόσμο που στερείται θειότητας. Όλα προέρχονται από τον Αιώνιο Ένα Θεό. Ο Κύριος Κρίσνα δήλωσε στην Γκιτά ότι όλα στη Δημιουργία είναι σαν χάντρες περασμένες σε μια κλωστή. Οι χάντρες είναι οι διάφορες δημιουργίες. Ο Θεός είναι η κλωστή στην οποία όλα είναι αρμαθιασμένα. Όταν κάποιος βλέπει τις χάντρες, η κλωστή είναι κρυμμένη από την θέα. Μόνον οι χάντρες φαίνονται. Έτσι όλοι βλέπουν τον έξω κόσμο και αυταπατούνται. Οι χάντρες, που φαίνονται απ’ έξω, είναι όλες διαφορετικές. Ο άνθρωπος περνάει την ώρα του μέσα από το δικό του «εγώ και δικό μου» -όπως η οικογένειά του, η θέση του κ.λ.π..
Αιτία της γέννησης είναι το αίσθημα αφής. Ό,τι αγγίζει ο νους κάποιου και τον ταρακουνά αυτό είναι το αίσθημα αφής. Έτσι ο άνθρωπος γεννιέται ξανά και ξανά. Είναι οι ανεκπλήρωτες επιθυμίες του που αποτελούν την αιτία της επαναγέννησής του.  Πρέπει να γνωρίζουμε τούτην την αλήθεια και να κερδίσουμε σοφία. Μόνον η σοφία θα μας απελευθερώσει από το να ξαναγεννηθούμε. Ο νους συνεχώς ζητάει πράγματα. Οι επιθυμίες συνεχώς εμφανίζονται στον άνθρωπο που επίσης συνεχώς θέλει το ένα ή το άλλο. Σε μία από τις ομιλίες Του ο Σουάμι είπε: «Δεν είστε ζητιάνοι, αλλά λιοντάρια.» Στον 5ο τόμο των «Ομιλιών Σάτυα Σάι» και στη σελίδα 85 λέει:
…δεν κουραστήκατε να παίζετε το ρόλο του ζητιάνου και του κλόουν σε κάθε σκηνή, σε κάθε γέννηση; Φιλοδοξήστε για έναν ευγενέστερο ρόλο, τουλάχιστον σε τούτην τη γέννηση.
---Αυτό είναι που ο Σουάμι έχει πει. Ο άνθρωπος συνεχώς περιφέρεται, ψάχνοντας και τρέχοντας σα ζητιάνος σε κάθε του γέννηση. Τώρα, που ο Σουάμι βρίσκεται εδώ, δεν θα πρέπει να είμαστε ζητιάνοι. Όλοι έχουν έρθει εδώ για να φθάσουν τον Θεό. Πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε τώρα, που ο Σουάμι είναι εδώ. Είναι οι επιθυμίες που κάνουν τον άνθρωπο να τριγυρνά εδώ κι εκεί. Πηγαίνει από μέρος σε μέρος και καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να εκπληρώσει τις επιθυμίες του. Τα πάντα είναι Μάγια. Τα πάντα είναι φθαρτά. Αν το συνειδητοποιήσετε αυτό, θα φθάσετε την αιώνια ευδαιμονία. Αυτή η γέννηση μάς έχει χορηγηθεί για να φθάσουμε τον Θεό.
10-1Υπάρχει μια Υπέρτατη Δύναμη μέσα στον καθένα από μας. Αν αυτό το συνειδητοποιήσουμε και το χρησιμοποιήσουμε με σωστό τρόπο, τότε θα γίνουμε το Απόλυτο. Ο άνθρωπος δεν συνειδητοποιεί ότι ο ίδιος δεν είναι παρά ένας ζητιάνος. Όταν ο ζητιάνος έρχεται στην πόρτα μας, τον κοιτάμε με απέχθεια και τον διώχνουμε. Εκλιπαρούμε για  τα πάντα σα ζητιάνοι, χάνοντας έτσι τον αυτοσεβασμό μας  με μόνη μας σκέψη να εκπληρώσουμε τις ασήμαντές  μας επιθυμίες.
Ο κόσμος είναι μια σκηνή και όλοι εμείς  ηθοποιοί. Όλοι γεννιόμαστε σαν όψεις του Θείου. Γι’ αυτό και πρέπει να αποδείξουμε μέσα από τη ζωή μας τούτη την αλήθεια. Όλοι μας είμαστε παιδιά του Ενός και μοναδικού Θεού. Όλοι πρέπει να διατρανώσουν:
…δεν είμαι το παιδί ενός ζητιάνου! Σε τούτο το δράμα, είμαι ένας Πρίγκιπας, ο γιος Του Βασιλέα. Είμαι ο γιος του Αυτοκράτορα Σάτυα Σάι. Δεν είμαι ο γιος κάποιου κλόουν!
Μ’ αυτόν τον τρόπο πρέπει όλοι να σκεφτούν. Πρέπει να δώσουμε όρκο να ζήσουμε τη ζωή μας σύμφωνα μ’ αυτό. Και όμως πώς ζούμε; Πρέπει να είμαστε ταπεινοί προς όλους και να δείχνουμε σε όλους αγάπη. Πρέπει να ελαττώσουμε τις επιθυμίες μας και να ακολουθήσουμε τον πολιτισμό της Μπάρατ- Ινδίας. Να λέμε την αλήθεια και να περπατάμε στο δρόμο της δικαιοσύνης. Όλοι πρέπει να είναι ικανοποιημένοι με ό,τι έχουν στη ζωή τους. 14-1Να μη τριγυρνάμε άσκοπα από μέρος σε μέρος για να βρούμε δουλειά και να κερδίσουμε χρήματα. Στη σύγχρονη εποχή  όλοι οι νέοι άνθρωποι θέλουν να πάνε στο εξωτερικό για να κερδίσουν χρήματα. Όλα όμως τα κέρδη και τα πράγματα είναι εφήμερα και φθαρτά. Δεν μπορούμε να πάρουμε μαζί μας, όταν θα φύγουμε, ούτε τα χρήματα ούτε τη θέση που κατέχουμε. Μόνον ό,τι μάθουμε στη πνευματική ζωή, τις καλές πράξεις και τις ιδιότητες, μόνον αυτά θα έρθουν μαζί μας. Πρέπει να εφαρμόσουμε όσα ο Σουάμι έχει διδάξει όλα αυτά τα 84 χρόνια.  Πρέπει να τα εφαρμόσουμε στη ζωή μας. Αρκετά το ότι έχουμε γεννηθεί και πεθάνει τόσες φορές! Προσπαθήστε να φθάσετε τον Θεό! Αυτός ο Μέγας Αβατάρ έχει έρθει και έχει διδάξει σε όλους. Δεν παίρνουμε μαζί μας τίποτα, όταν αφήνουμε τούτον τον κόσμο. Δεν υπάρχει καμιά χρησιμότητα στο να πολλαπλασιάζουμε τη γενιά μας! Να ένα παράδειγμα. Κάποιος έχει ένα γιο. Το αγόρι πεθαίνει και οι γονείς θρηνούν και κλαίνε. Βλέποντας τη θλίψη τους ο γκουρού τους έρχεται και παίρνει τον πατέρα στη Ντέβα Λόκα. Εκεί βλέπει ο πατέρας το γιο του και τον πλησιάζει. Τον ρωτάει: Γιε μου, πόσο πολύ η μητέρα σου κι εγώ κλάψαμε για σένα! Δεν θέλεις να γυρίσεις στο σπίτι μας;» Το αγόρι ρωτάει: «Ποιος είσαι; Εδώ είμαι πολύ ευτυχισμένος. Γιατί με φωνάζεις να γυρίζω στη Γη; Ποια είναι η σχέση μας;» Και το αγόρι φεύγει. Έτσι είναι και ο νους του ανθρώπου. Ποιος σχετίζεται και με ποιον. Δεν υπάρχει κανένας δεσμός πια ανάμεσα σε κείνον που αναχωρεί  και στην οικογένειά του. Ο πατέρας δυστυχισμένος καθώς ο γιος του ήταν στους  Ουρανούς και προσπάθησε να τον πάρει πίσω. Ήθελε ο κληρονόμος του να επιστρέψει μαζί του. Η γενιά του πρέπει να συνεχιστεί μα και να αυξηθεί! Αυτή ήταν η επιθυμία του. Τι ανοησία! Όσο κι αν μεγαλώσετε τη γενιά σας ακόμη κι αν την πολλαπλασιάσετε, θα έρθει η μέρα που θα αφανιστεί. Πρέπει να το συνειδητοποιήσετε αυτό και να απαλλαγείτε από το καθήκον σας χωρίς καμιά προσκόλληση και να προσπαθήσετε να φθάσετε τον Θεό. Ακολουθήστε τις διδασκαλίες του Σουάμι. Αφυπνιστείτε! Εγερθείτε! Δεν είστε ζητιάνοι! Δεν έχετε έρθει εδώ για να πολλαπλασιάσετε τη γενιά σας των ζητιάνων! Είστε παιδιά του Αυτοκράτορα Σάτυα Σάι! Αν το συνειδητοποιήσετε, το όνομά σας θα παραμείνει σε τούτον τον κόσμο για μεγάλο διάστημα όπως αυτό του Ραμακρίσνα Παραμαχάμσα και του Ραμάνα Μαχάρσι!

                                                                 Jai Sai Ram




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου