Κυριακή 17 Μαΐου 2015

Άρθρο για τη Συνειδητοποίηση # 6
Θέλετε να γίνετε σκυλί;


Ο Σουάμι σημάδεψε την παρακάτω σελίδα στο βιβλίο «Ομιλίες Σάτυα Σάι»  του δεύτερου τόμου που περιείχε την ομιλία που είχε δώσει στις 19 Μαΐου του 1962. Και να η ιστορία:
Υπάρχει μια ιστορία ενός σκυλιού που πήγε στον Ράμα αιμορραγώντας από τα κτυπήματα. Έστειλε τότε τον Λάκσμανα να ερευνήσει γιατί χτυπήθηκε τόσο το ζώο. Εκείνος ανακάλυψε ότι ένας Βραχμάνος το είχε χτυπήσει με ένα ξύλο. Όταν ρώτησε το Βραχμάνο γιατί το έκανε αυτό η μοναδική απάντηση που πήρε ήταν ότι πήγαινε στον ίδιο δρόμο με εκείνον.
Έτσι ο Ράμα ρώτησε το σκυλί: «Λοιπόν, πώς θέλεις  να τιμωρήσω τον Βραχμάνο;» Το σκυλί απάντησε αμέσως: «Να αναλάβει τη διεύθυνση ενός Ναού.»  «Τι;» Παραξενεύτηκε ο Ράμα. «Μα αυτό είναι ανταμοιβή και όχι τιμωρία!» Και το σκυλί είπε: «Όχι, γιατί και εγώ διηύθυνα ένα Ναό και επειδή το επόμενο είναι να μην μπορέσει να κάνει καλή χρήση και να καταχραστεί μέρος των χρημάτων του Θεού, όταν θα διευθύνει το Ναό, και εκείνος τότε θα γεννηθεί σκυλί και ίσως τον χτυπήσουν και αυτόν.»
Να θυμάστε ότι όχι μόνον  το σκυλί  και  ο Βραχμάνος αλλά και ο καθένας από σας ζει από την περιουσία του Θεού, αφού τα πάντα Του ανήκουν. Εσείς, όμως, τι κάνετε σε ανταπόδοση όλων των ευεργετημάτων που αποκομίζετε από την ιδιοκτησία του Κυρίου; Δεν μπορείτε να την απομυζείτε και μετά να κάθεστε ήσυχοι. Πρέπει τουλάχιστον να προσφέρετε κάποιο είδος εργασίας για να ανταποδώσετε αυτές τις παροχές. Όποιος δεν εργάζεται αλλά αντίθετα απολαμβάνει είναι πράγματι ένας απατεώνας. Όχι ότι ο Θεός θέλει κάτι από σας, αλλά αυτό θα σας δώσει αυτοεκτίμηση και θα εξαγνίσει την καρδιά σας.

                                           h h h
Τώρα ας δούμε όλα αυτά. Ο Σουάμι λέει πω6ς ένα σκυλί που αιμορραγούσε πήγε μπροστά στον Ράμα.  Ο Ράμα ρώτησε: «Λάκσμανα, ποιος χτύπησε το σκυλί αυτό;» Εκείνος είπε ότι ένας Βραχμάνος το έκανε. Και τότε ο Ράμα ρώτησε το σκυλί πώς θα ήθελε να τιμωρηθεί ο Βραχμάνος. Το σκυλί απάντησε ότι ο Βραχμάνος πρέπει να γεννηθεί ξανά σαν διαχειριστής ενός Ναού! Πρέπει να έρθει και να φροντίζει τον πλούτο του Ναού.  Όσοι έχουν αυτό το πόστο είναι γνωστοί σαν Ντάρμα Κάρτας οι θεματοφύλακες του Ντάρμα. Έτσι δεν θα μπορεί να παίρνει ούτε μια δεκάρα από τα χρήματα του Ναού για τον εαυτό του. Το σκυλί προειδοποιεί ότι αν το κάνετε, θα πρέπει να ξαναγεννηθείτε σαν σκυλί και να υποφέρετε όλα τα ξυλοκοπήματα!
Γι’ αυτό και όσοι φροντίζουν τους Ναούς αποκαλούνται θεματοφύλακες του Ντάρμα. Πρέπει πάντα να είναι πολύ προσεκτικοί. Το ίδιο ισχύει και για αυτούς που ζούνε σε άσραμ. Ένα άσραμ συντηρείται  από ένα κοινό ταμείο γι’ αυτό και όλοι πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί περισσότερα από αυτά που υπαγορεύουν οι πρώτες ανάγκες ώστε να μη γίνεται καμιά σπατάλη και διασπάθιση των οικονομικών του πόρων. Αν κάνουμε αλλιώς, είναι πολύ λάθος. Αυτό είναι που ο Σουάμι εδώ μας προειδοποιεί. Αν δεν το κάνετε αυτό, τότε θα πρέπει να ξαναγεννηθείτε σαν ένα σκυλί! Και τότε σας περιμένει μια σκυλίσια ζωή.
Όλοι σε τούτον τον κόσμο ζουν χρησιμοποιώντας τον πλούτο του Θεού. Ποιος, παρακαλώ, είναι ο δικός σας πλούτος και ποιος του Θεού; Αυτό δεν έχει γίνει κατανοητό από το 99% των ανθρώπων του κόσμου. Τι έχουμε φέρει μαζί μας όταν γεννηθήκαμε σε τούτον τον κόσμο; Αυτό και μόνο είναι η δική μας περιουσία, ο δικός μας πλούτος. Μπορείτε να πείτε μεν ότι γεννηθήκατε με άδεια χέρια, αλλά λησμονείτε τις βαθειές σας καταγραφές που έχουν εντυπωθεί στην καρδιά σας και που αυτές και μόνον είναι ο πραγματικός σας πλούτος. Όταν δε πεθάνετε, αυτές πάλι θα είναι που θα πάρετε μαζί σας στην επόμενή σας γέννηση.
Μπορείτε να πείτε: «Όλα όσα έχω κερδίσει σε τούτον τον κόσμο είναι η δική μου περιουσία. Αυτοκίνητα, σπίτι, τραπεζικός λογαριασμός, θέση. Εγώ τα έχω κερδίσει όλα αυτά.» Όμως, όλα ανήκουν στον Θεό. Αυτό πρέπει να καταγράψετε καλά στο νου σας. Αν και τα πέντε στοιχεία ανήκουν στον Θεό, εμείς που ζούμε εδώ τα χρησιμοποιούμε όλα για τον εαυτό μας. Πρέπει όμως να ξεπληρώσουμε το χρέος σε Εκείνον προσφέροντάς  Του όλες μας τις καλές μας πράξεις. Ο αέρας σάς ανήκει; Τον έχετε εσείς κερδίσει; Και όμως εσείς είστε που τον χρησιμοποιείτε. Το νερό μήπως; Η βροχή είναι η Χάρη του Θεού, αλλά εσείς την χρησιμοποιείτε χωρίς καν να το σκέφτεστε. Μήπως άραγε ο ήλιος αποτελεί περιουσιακό σας στοιχείο που το έχετε κληρονομήσει; Μπορείτε και ζείτε μόνον από το φως που σκορπίζει ο ήλιος. Και εσείς τι έχετε κάνει για να του το ξεπληρώσετε; Σε ποιον ανήκει τούτη η Γη; Εσείς, όμως, την πήρατε και κτίσατε πάνω της το σπίτι σας.
Η γη και ο ουρανός ανήκουν στον Θεό. Πόσοι έχουν κτίσει τα σπίτια και τα παλάτια τους και τα κουμαντάρουν; Και όμως κάποια μέρα όλα θα χαθούν. Και τότε τι θα  είναι δικό σας; Όλα έχουν δοθεί από τον Θεό. Χρησιμοποιούμε τα πέντε στοιχεία για να ζήσουμε. Γι’ αυτό και πρέπει να προβαίνουμε σε πράξεις τέτοιες με τις οποίες θα μπορέσουμε να ξεπληρώσουμε το χρέος μας. Αυτό είναι που περιμένει από μας ο Θεός. Πόσο έχει διδάξει όλα αυτά τα 84 χρόνια ο Σουάμι! Πρέπει όλα αυτά να τα εφαρμόσουμε και να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε Άτμα.
Επειδή δεν είχα να γράψω κάτι,  ζήτησα από τον Αμάρ να πάει και να ψάξει. Έφερε το βιβλίο «Ομιλίες του Σάτυα Σάι» στο οποίο και ήταν σημαδεμένη αυτή η ιστορία. Και έτσι και εγώ έγραψα αυτήν τη μικρή ιστορία.

Jai Sai Ram
VS        


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου