Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

#4

Ο Έξυπνος Βασιλιάς
«Είμαι το Άτμα. Τούτη η γέννηση μου έχει δοθεί για να ενωθώ με τον Θεό.»
Έτσι πρέπει να συλλογιζόμαστε και να μεταμορφώσουμε τους εαυτούς μας. Πρέπει να γνωρίσουμε την Αλήθεια του Άτμα. Τούτος ο Μέγας Αβατάρ ήρθε εδώ για να διδάξει αυτό ακριβώς.
Αρκετά! Αφυπνιστείτε! Σηκωθείτε! Δεν είστε το σώμα!
Μέσα από τη  σωματική συνείδηση είναι που εγείρεται το «εγώ και το δικό μου». Ο άνθρωπος επιθυμεί όλο και πιο πολύ πλούτο. Και καθώς θέλει να είναι σαν τους άλλους, μπαίνουν μέσα του ο θυμός και η ζήλεια. Και όμως όταν αφήνει το σώμα, δε θα πάρει τίποτα μαζί του. Ποια η σύζυγος; Ποια τα παιδιά; Αυτή η αλήθεια φαίνεται μέσα από την ιστορία του Βαλμίκι.
Ο ληστής Ρατνάκαρα σκότωνε και λήστευε πολλούς και με αυτά τα πλούτη που έπαιρνε φρόντιζε την οικογένειά του. Τον πλησίασε ο Σοφός Νάραντα και του είπε να ρωτήσει την οικογένειά του: «Μοιράζεστε τα πλούτη, μοιράζεστε, όμως, και την αμαρτία;» Εκείνοι είπαν: «Είναι το δικό σου καθήκον να προστατέψεις την οικογένειά σου. Εμείς δεν πρόκειται να μοιραστούμε τις δικές σου αμαρτίες.» Μόνο μετά από αυτό ο Ρατνάκαρα συνειδητοποίησε το λάθος του. Έκανε ασκητισμό και έγινε ο Σοφός Βαλμίκι. Έτσι, λοιπόν, όποια σκληρή δουλειά και να κάνετε για χάρη της οικογένειάς, κανείς δεν θα μοιραστεί μαζί σας τις αμαρτίες σας. Πρέπει να προσπαθήσετε να διώξετε αυτές τις κακές ιδιότητες. Πόθο, θυμό, απληστία, προσκόλληση και αμαρτωλές ιδιότητες που έρχονται μέσα από τη σωματική συνείδηση. Πρέπει να αποβάλλετε τη σωματική συνείδηση. Διακηρύξτε: «Είμαι το Άτμα! Αυτό το σώμα και όσα συνδέονται με αυτό δεν συνδέονται με τον αληθινό μου Εαυτό!» Με αυτόν τον τρόπο πρέπει να συλλογιστείτε.
17 - 2Τα 8 Είδη Εγωισμού
Ο Σουάμι έδωσε ένα χαρτί στο οποίο είχε γράψει: «Αναγνωρίστε αυτούς τους 8 εγωισμούς. Πρέπει τους τσαλαπατήσετε.  Οι επάρσεις που αναπτύσσονται είναι αυτές της οικογένειας, του πλούτου, της ομορφιάς, της νεότητας, των πτυχίων, της ιδιαίτερης πατρίδας και ακόμη η επίτευξη αυστηρών ασκήσεων καθώς διασχίζουμε το πνευματικό μονοπάτι.»
Και στη συνέχεια…
               «Το εγώ αποτελεί το παραπέτασμα που καλύπτει τον Θεό που είναι ο Αληθινός Εαυτός.»
Και τώρα ας δούμε τα 8 είδη εγωισμού. Ο Σουάμι λέει ότι πρέπει να τσαλαπατήσουμε αυτόν τον εγωισμό. Το λέει χρησιμοποιώντας  σκληρά λόγια. Ο πατέρας δίνει όλη του την αγάπη στα παιδιά του. Όταν κάνουν λάθη μιλάει με  σκληρές κουβέντες και είναι αυστηρός μαζί τους. Ο Σουάμι είναι η Ενσάρκωση της Αγάπης, μα δείχνει αυστηρότητα στα παιδιά που έχουν πάρει λάθος δρόμο. Τώρα ας δούμε τον εγωισμό που αναπτύσσεται σε οκτώ διαφορετικές κατηγορίες.
#1 Οικογένεια – Η προσκόλληση αρχίζει μέσα στην οικογένεια: πρώτα σύζυγος, μετά παιδιά, εγγόνια και δισέγγονα. Με αυτόν τον τρόπο μεγαλώνει η προσκόλληση και μας δένει γερά. Πριν λίγες μέρες διάβασα μιαν ιστορία από το βιβλίου του Σουάμι.
…Κάποτε ένας βασιλιάς έκανε αυστηρή άσκηση και ο Θεό εμφανίστηκε μπροστά του. Ο Κύριος τον ρώτησε τι ήθελε. Ο βασιλιάς είπε: «Θέλω να δω τη στέψη του δισέγγονού μου!»
Ο Σουάμι αναφέρει τούτην την ιστορία και θαυμάζει την εξυπνάδα του βασιλιά να ζητήσει ένα τέτοιο δώρο. Τα πάντα εμπεριέχονται σε αυτό. Καταρχήν προϋπόθεση είναι η απόκτηση από τον βασιλιά ενός γιου. Η δεύτερη είναι ο γιος να αποκτήσει γιο και ο γιος του εν συνεχεία να αποκτήσει και αυτός γιο. Και όλοι να γίνουν βασιλιάδες. Το βασίλειο δεν θα πρέπει να αφανιστεί και ο βασιλιάς να είναι υγιής για να τα δει όλα αυτά!
Όλες οι επιθυμίες όπως πλούτη, όνομα, φήμη, απόγονοι όλα περιέχονται σε τούτο το μοναδικό δώρο.  Ο Σουάμι δείχνει μέσα από την ιστορία πόσες πολλές επιθυμίες υπάρχουν δε έναν άνθρωπο! Ο βασιλιάς ζήτησε αυτό το δώρο ώστε ολόκληρη η γενιά του να γίνει βασιλιάδες. Ο Ίδιος ο Θεός παρουσιάστηκε και όμως εκείνος λόγω αυτών των επιθυμιών του ζήτησε ένα τέτοιο δώρο. Ο Κούτσελα ήταν πολύ φτωχός και πήγε να αναζητήσει τον Θεό. Όταν, όμως, είδε τον Θεό, ξέχασε να ζητήσει οτιδήποτε καθώς είχε βυθιστεί τόσο στην ευτυχία. Έτσι αυτός ο εγωισμός, η υπερηφάνεια, που εγείρεται με το να είσαι βασιλιάς είτε μέλος βασιλικής οικογένειας πρέπει να ξερριζωθεί.
#2 Πλούτη – Ο κομπασμός για τα πλούτη είναι ακόμη χειρότερος. Τα πάντα υπόκεινται εις φθορά. Τα πλούτη δεν είναι μόνιμα. Σήμερα ζητιάνος, αύριο εκατομμυριούχος. Ο σημερινός εκατομμυριούχος αυριανός ζητιάνος. Ο Σουάμι συχνά το λέει αυτό. Ο κομπασμός για τα πλούτη είναι η πλέον χειρότερη ιδιότητα. Ο πλούσιος συχνά δεν χαίρει εκτιμήσεως και σεβασμού από τους άλλους. Ο Θεός δεν κατακτιέται μέσα από τα πλούτη. Το μοναδικό που απαιτείται είναι η ταπεινοφροσύνη. Η Μαχαλάκσμι είναι η Θεά του πλούτου. Και όμως, το μόνο που επιθυμεί είναι να υπηρετεί τα Πόδια Του Κυρίου Της, Μαχαβίσνου. Όταν ο Σουάμι περιγράφει τα εννέα μονοπάτια της αφοσίωσης, το παράδειγμα που φέρνει για Πάντα Σεβάναμ είναι της Μαχαλάκσμι.
#3 Χαρακτήρας – Πρέπει να αναπτύξουμε καλές ιδιότητες. Όμως είναι πολύ κακό η υπερηφάνεια που εγείρεται σε κάποιον που πιστεύει ότι έχει καλές ιδιότητες. Ο Vinobaji λέει στο δοκίμιό του πάνω στην Μπαγκαβάτ Γκιτά ότι:
«Αν κάποιος είναι περήφανος για τις καλές του ιδιότητες ή για το ότι είναι καλός άνθρωπος, είναι προτιμότερο να είναι κακός!»
Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι γράφω και υποστηρίζω αυτούς που έχουν κακές ιδιότητες. Δε σημαίνει αυτό κάτι τέτοιο. Αν κάποιος είναι καλός και κομπάζει για τις καλές του ιδιότητες, αυτό ακριβώς είναι χειρότερο από το να είναι κακός άνθρωπος. Ο Vinobaji δίνει το παράδειγμα μόνο για να δείξει πόσο τρομερή είναι τούτη η ιδιότητα του κομπασμού. Δεν πρέπει να έχουμε επίγνωση ότι είμαστε καλοί άνθρωποι. Όταν έχουμε μιαν τέτοια ταπεινότητα, ποτέ δεν θα παρουσιαστεί η αλαζονεία. Κάποτε ζητήθηκε από το Νταρμαράτζα να ψάξει και να βρει ποιος είναι ο πιο κακός του κόσμου. Λίγο αργότερα, όταν επέστρεψε, είπε: «Έψαξα σε όλον τον κόσμο και δεν μπόρεσα να βρω ούτε έναν κακό. Εγώ μόνον είμαι κακός.» Ο Νταρμαράτζα είναι γνωστός σαν ο Βασιλιάς του Ντάρμα. Όμως ο ίδιος είχε τελείως διαφορετική άποψη για τον εαυτό του. Στα δικά του μάτια όλος ο κόσμος ήταν καλός και εκείνος μονάχα ήταν κακός. Είχε ξεχάσει τον εαυτό του. Είχε ξεχάσει ότι ήταν ένας  καλός άνθρωπος. Αν υπάρχει τόση ταπεινότητα, δεν θα υπάρχει η υπερηφάνεια. Αν και ήταν ο Βασιλιάς με όλες τις καλές ιδιότητες, εκείνος ποτέ δεν ένιωσε περήφανος γι’ αυτές. Κάποιος που είναι τόσο καλός θα πρέπει να έχει εξαλείψει μέχρι αυτού του σημείου το εγώ του.
#3 Υπερηφάνεια για την Ομορφιά
Να ένας μεγάλος κίνδυνος. Μια μέρα η ομορφιά σας θα εξαφανιστεί. Τι είναι ομορφιά; Συνήθως με αυτό εννοούμε την  εξωτερική ομορφιά. Για πόσες  όμως μέρες θα διαρκέσει αυτή; Τα πάντα είναι εφήμερα και φθαρτά. Η ομορφιά παραμένει μόνον όσο είμαστε νέοι. Μόλις έρθουν τα γηρατειά, η ομορφιά μαραίνεται. Μη δίνετε σημασία στην εξωτερική ομορφιά! Στρέψατε την προσοχή σας  στην εσωτερική ομορφιά.
Από όλα  τα Πλάσματα του Ουρανού η εξωτερική ομορφιά είναι κατάλληλη μόνον για τις Απσάρας, καθώς είναι εσαεί νέες. Η ομορφιά για τα ανθρώπινα πλάσματα είναι σαν την αστραπή, που εξαφανίζεται σε κλάσμα του δευτερολέπτου.
#4  Τα Νιάτα

Και τα νιάτα, επίσης, είναι σαν την αστραπή, εξαφανίζονται αυτοστιγμεί. Για την υπερηφάνεια της νεότητας  ο Σουάμι συχνά λέει: «Να σέβεστε τους μεγαλύτερούς σας.»  Σήμερα είστε νέοι, αύριο ηλικιωμένοι. Ο χρόνος πάντα αλλάζει. Το παιδί γεννιέται, γίνεται νέος, φθάνει στα γηρατειά και στο τέλος πεθαίνει. Γι’ αυτό κανείς δεν πρέπει να περηφανεύεται για τα νιάτα του. Ο μοναδικός στόχος του ανθρώπου είναι να φθάσει τον Θεό. Και όμως, αν έχουμε τη Χάρη του Θεού, μπορεί να παραμείνουμε για πάντα νέοι. Παράδειγμα ο Μαρκεντέγια. Του είπαν ότι θα πεθάνει στη 16 του χρόνια. Από κείνην την ημέρα έκανε έντονή σάντανα εντείνοντας την αφοσίωσή του και ο Θεός τού χάρισε  το δώρο να είναι πάντα δέκα έξι χρονών, ένας Τσιραντζίβι. Τώρα τη μια γιούγκα μετά την άλλη, παραμένει νέος, πάντα στα 16. Και ο Άντι Σάνκαρα επίσης, προειδοποιώντας, ότι δεν θα πρέπει να υπερηφανευόμαστε  για τη νεαρή μας ηλικία. Και ο Σουάμι λέει το ίδιο.

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Άρθρο για τη Συνειδητοποίηση # 6
Θέλετε να γίνετε σκυλί;


Ο Σουάμι σημάδεψε την παρακάτω σελίδα στο βιβλίο «Ομιλίες Σάτυα Σάι»  του δεύτερου τόμου που περιείχε την ομιλία που είχε δώσει στις 19 Μαΐου του 1962. Και να η ιστορία:
Υπάρχει μια ιστορία ενός σκυλιού που πήγε στον Ράμα αιμορραγώντας από τα κτυπήματα. Έστειλε τότε τον Λάκσμανα να ερευνήσει γιατί χτυπήθηκε τόσο το ζώο. Εκείνος ανακάλυψε ότι ένας Βραχμάνος το είχε χτυπήσει με ένα ξύλο. Όταν ρώτησε το Βραχμάνο γιατί το έκανε αυτό η μοναδική απάντηση που πήρε ήταν ότι πήγαινε στον ίδιο δρόμο με εκείνον.
Έτσι ο Ράμα ρώτησε το σκυλί: «Λοιπόν, πώς θέλεις  να τιμωρήσω τον Βραχμάνο;» Το σκυλί απάντησε αμέσως: «Να αναλάβει τη διεύθυνση ενός Ναού.»  «Τι;» Παραξενεύτηκε ο Ράμα. «Μα αυτό είναι ανταμοιβή και όχι τιμωρία!» Και το σκυλί είπε: «Όχι, γιατί και εγώ διηύθυνα ένα Ναό και επειδή το επόμενο είναι να μην μπορέσει να κάνει καλή χρήση και να καταχραστεί μέρος των χρημάτων του Θεού, όταν θα διευθύνει το Ναό, και εκείνος τότε θα γεννηθεί σκυλί και ίσως τον χτυπήσουν και αυτόν.»
Να θυμάστε ότι όχι μόνον  το σκυλί  και  ο Βραχμάνος αλλά και ο καθένας από σας ζει από την περιουσία του Θεού, αφού τα πάντα Του ανήκουν. Εσείς, όμως, τι κάνετε σε ανταπόδοση όλων των ευεργετημάτων που αποκομίζετε από την ιδιοκτησία του Κυρίου; Δεν μπορείτε να την απομυζείτε και μετά να κάθεστε ήσυχοι. Πρέπει τουλάχιστον να προσφέρετε κάποιο είδος εργασίας για να ανταποδώσετε αυτές τις παροχές. Όποιος δεν εργάζεται αλλά αντίθετα απολαμβάνει είναι πράγματι ένας απατεώνας. Όχι ότι ο Θεός θέλει κάτι από σας, αλλά αυτό θα σας δώσει αυτοεκτίμηση και θα εξαγνίσει την καρδιά σας.

                                           h h h
Τώρα ας δούμε όλα αυτά. Ο Σουάμι λέει πω6ς ένα σκυλί που αιμορραγούσε πήγε μπροστά στον Ράμα.  Ο Ράμα ρώτησε: «Λάκσμανα, ποιος χτύπησε το σκυλί αυτό;» Εκείνος είπε ότι ένας Βραχμάνος το έκανε. Και τότε ο Ράμα ρώτησε το σκυλί πώς θα ήθελε να τιμωρηθεί ο Βραχμάνος. Το σκυλί απάντησε ότι ο Βραχμάνος πρέπει να γεννηθεί ξανά σαν διαχειριστής ενός Ναού! Πρέπει να έρθει και να φροντίζει τον πλούτο του Ναού.  Όσοι έχουν αυτό το πόστο είναι γνωστοί σαν Ντάρμα Κάρτας οι θεματοφύλακες του Ντάρμα. Έτσι δεν θα μπορεί να παίρνει ούτε μια δεκάρα από τα χρήματα του Ναού για τον εαυτό του. Το σκυλί προειδοποιεί ότι αν το κάνετε, θα πρέπει να ξαναγεννηθείτε σαν σκυλί και να υποφέρετε όλα τα ξυλοκοπήματα!
Γι’ αυτό και όσοι φροντίζουν τους Ναούς αποκαλούνται θεματοφύλακες του Ντάρμα. Πρέπει πάντα να είναι πολύ προσεκτικοί. Το ίδιο ισχύει και για αυτούς που ζούνε σε άσραμ. Ένα άσραμ συντηρείται  από ένα κοινό ταμείο γι’ αυτό και όλοι πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί περισσότερα από αυτά που υπαγορεύουν οι πρώτες ανάγκες ώστε να μη γίνεται καμιά σπατάλη και διασπάθιση των οικονομικών του πόρων. Αν κάνουμε αλλιώς, είναι πολύ λάθος. Αυτό είναι που ο Σουάμι εδώ μας προειδοποιεί. Αν δεν το κάνετε αυτό, τότε θα πρέπει να ξαναγεννηθείτε σαν ένα σκυλί! Και τότε σας περιμένει μια σκυλίσια ζωή.
Όλοι σε τούτον τον κόσμο ζουν χρησιμοποιώντας τον πλούτο του Θεού. Ποιος, παρακαλώ, είναι ο δικός σας πλούτος και ποιος του Θεού; Αυτό δεν έχει γίνει κατανοητό από το 99% των ανθρώπων του κόσμου. Τι έχουμε φέρει μαζί μας όταν γεννηθήκαμε σε τούτον τον κόσμο; Αυτό και μόνο είναι η δική μας περιουσία, ο δικός μας πλούτος. Μπορείτε να πείτε μεν ότι γεννηθήκατε με άδεια χέρια, αλλά λησμονείτε τις βαθειές σας καταγραφές που έχουν εντυπωθεί στην καρδιά σας και που αυτές και μόνον είναι ο πραγματικός σας πλούτος. Όταν δε πεθάνετε, αυτές πάλι θα είναι που θα πάρετε μαζί σας στην επόμενή σας γέννηση.
Μπορείτε να πείτε: «Όλα όσα έχω κερδίσει σε τούτον τον κόσμο είναι η δική μου περιουσία. Αυτοκίνητα, σπίτι, τραπεζικός λογαριασμός, θέση. Εγώ τα έχω κερδίσει όλα αυτά.» Όμως, όλα ανήκουν στον Θεό. Αυτό πρέπει να καταγράψετε καλά στο νου σας. Αν και τα πέντε στοιχεία ανήκουν στον Θεό, εμείς που ζούμε εδώ τα χρησιμοποιούμε όλα για τον εαυτό μας. Πρέπει όμως να ξεπληρώσουμε το χρέος σε Εκείνον προσφέροντάς  Του όλες μας τις καλές μας πράξεις. Ο αέρας σάς ανήκει; Τον έχετε εσείς κερδίσει; Και όμως εσείς είστε που τον χρησιμοποιείτε. Το νερό μήπως; Η βροχή είναι η Χάρη του Θεού, αλλά εσείς την χρησιμοποιείτε χωρίς καν να το σκέφτεστε. Μήπως άραγε ο ήλιος αποτελεί περιουσιακό σας στοιχείο που το έχετε κληρονομήσει; Μπορείτε και ζείτε μόνον από το φως που σκορπίζει ο ήλιος. Και εσείς τι έχετε κάνει για να του το ξεπληρώσετε; Σε ποιον ανήκει τούτη η Γη; Εσείς, όμως, την πήρατε και κτίσατε πάνω της το σπίτι σας.
Η γη και ο ουρανός ανήκουν στον Θεό. Πόσοι έχουν κτίσει τα σπίτια και τα παλάτια τους και τα κουμαντάρουν; Και όμως κάποια μέρα όλα θα χαθούν. Και τότε τι θα  είναι δικό σας; Όλα έχουν δοθεί από τον Θεό. Χρησιμοποιούμε τα πέντε στοιχεία για να ζήσουμε. Γι’ αυτό και πρέπει να προβαίνουμε σε πράξεις τέτοιες με τις οποίες θα μπορέσουμε να ξεπληρώσουμε το χρέος μας. Αυτό είναι που περιμένει από μας ο Θεός. Πόσο έχει διδάξει όλα αυτά τα 84 χρόνια ο Σουάμι! Πρέπει όλα αυτά να τα εφαρμόσουμε και να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε Άτμα.
Επειδή δεν είχα να γράψω κάτι,  ζήτησα από τον Αμάρ να πάει και να ψάξει. Έφερε το βιβλίο «Ομιλίες του Σάτυα Σάι» στο οποίο και ήταν σημαδεμένη αυτή η ιστορία. Και έτσι και εγώ έγραψα αυτήν τη μικρή ιστορία.

Jai Sai Ram

VS         

Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

Άρθρο για τη Συνειδητοποίηση #7
Pig or Zip?(Γουρούνι ή Φερμουάρ;)
Σήμερα ο Σουάμι έδωσε ένα κομμάτι με τον θεϊκό Ταχυδρομείο με τα ακόλουθα:
«Μην κοιτάς πίσω και μην ονειρεύεσαι το μέλλον. Ούτε και αυτό  θα μπορέσει να σου φέρει το παρελθόν μα και δεν θα ικανοποιήσει  τα άλλα σου όνειρα της ημέρας. Το καθήκον σου, η επιβράβευσή σου -  η μοίρα σου είναι εδώ και τώρα.»

                     Dag Hammarskjold
                    UN Secretary General
                    1905–1961
24 Απριλίου 2013    Μεσημεριανός Διαλογισμός
Βασάντα:  Σουάμι, τι είναι αυτό που  έχει γράψει τούτος ο άνθρωπος;
Σουάμι:     Εσύ να γράψεις πάνω σ’ αυτό ένα άρθρο για τη Συνειδητοποίηση. Πριν σου είχα δώσει λόγια του Ιησού. Τώρα σου δίνω αυτό.
Βασάντα:  Καταλαβαίνω, Σουάμι, και θα γράψω.
Τέλος του Διαλογισμού
Πρόσφατα ο Σουάμι μού είχε δώσει πολλά αποσπάσματα από την Βίβλο και μου είχε ζητήσει να γράψω πάνω σ’ αυτά. Και εγώ έγραψα. Τώρα με τον ίδιο τρόπο μου το έδωσε κι αυτό. Αυτός ο άνθρωπος έζησε από το 1905 μέχρι το 1961.  Ας το δούμε. Πρώτα λέει ότι δεν θα πρέπει να κοιτάμε πίσω στο παρελθόν. Και όμως ο άνθρωπος πάντα σκέφτεται ό,τι έχει συμβεί  στο παρελθόν. Αυτό συμβαίνει ειδικά στις μεγάλες ηλικίες, όταν δεν έχει τίποτα άλλο να κάνει. Ο νους τότε στρέφεται στο παρελθόν, σε παλιές σκέψεις. Σκέφτεται τι συνέβη στα νιάτα του και συλλογίζεται πάνω σ’ αυτό. Μα ποια στ’ αλήθεια η χρησιμότητα αυτών του των σκέψεων; Πολύ περισσότερο ευεργετικό για τον ίδιο είναι να σκέφτεται τον Θεό ή να ψάλλει το Όνομά Του. Δεν υπάρχει καμιά χρησιμότητα στο να φέρνουμε στο νου μας  τα περασμένα.
Ο άνθρωπος λέει στη συνέχεια να μην σκεφτόμαστε ούτε το μέλλον. Και όμως, ο άνθρωπος πάντα το κάνει αυτό. Ξοδεύει όλο του τον καιρό βυθισμένος στο να ονειρεύεται το μέλλον. Αυτά τα δύο συνυπάρχουν στη ζωή του. Ποτέ δεν σκέφτεται το παρόν. Ο νους πάντοτε τριγυρνά είτε στο παρελθόν είτε στο μέλλον. Μα και τα δύο δεν είναι καθόλου χρήσιμα. Ποιο είναι το δικό σας καθήκον; Είναι να φθάσετε τον Θεό, και μόνον αυτό. Δεν υπάρχουν άλλα καθήκοντα στον άνθρωπο. Ο άνθρωπος γεννήθηκε μόνον και μόνο να φθάσει τον Θεό. Οι σκέψεις και οι πράξεις μας πρέπει να κατευθύνονται μόνον σε τούτον τον στόχο, στο πώς να φθάσουμε τον Θεό. Αυτό και είναι το καθήκον μας. Αυτό πρέπει να αποτελεί αντικείμενο του διαλογισμού μας και αυτό πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πλήρως μέσα μας. Η γέννηση έχει δοθεί στον καθένα από μας για να μην ξαναγεννηθούμε. Αν δεν χρησιμοποιήσετε τη ζωή σας γι’ αυτό, θα ξαναγεννιέστε και θα πεθαίνετε συνεχώς, ξανά και ξανά. Το βραβείο που κερδίζουμε έρχεται σε πλήρη συμφωνία με το καθήκον που τελούμε. Αυτή είναι και η μοίρα μας, το πεπρωμένο μας, που θα το αποκτήσουμε «εδώ και τώρα».

Όμως, μπορούμε να αλλάξουμε τούτο το πεπρωμένο, αν εργαστούμε σκληρά. Ο Μαρκαντέγια θα ζούσε μόνον 16 χρόνια, μέσα, όμως, από σκληρή δουλειά το άλλαξε αυτό. Όλες οι προσπάθειες πρέπει να κατευθύνονται προς τον Θεό, για να Τον φθάσουμε. Αν έτσι πράττουμε και αν κάνουμε αυστηρή σάντανα, θα μπορέσουμε να αποκτήσουμε την «Απελευθέρωση  Εδώ και Τώρα». Μην σκέφτεστε το παρελθόν ούτε το μέλλον. Προσπαθήστε τώρα, τώρα καταβάλλετε κάθε προσπάθεια και με ένταση! Μην χάνετε χρόνο! Ο θάνατος μπορεί να επέλθει από στιγμή σε στιγμή. Έτσι πρέπει να ξοδεύουμε τον χρόνο μας μόνο με το να σκεφτόμαστε τον Θεό. Όλα τα άλλα είναι εφήμερα. Μέσα από τη σάντανά μου απέδειξα ότι μπορεί να κατακτήσουμε εδώ και τώρα το Μούκτι. Αυτό το έχω αποδείξει και έχω εκδώσει πάνω από 100 βιβλία λέγοντας πώς να το πετύχουμε αυτό.  Εγώ δεν έχω χρόνο να σκέφτομαι ούτε το παρελθόν μα ούτε και το μέλλον. Σκέφτομαι αδιάλειπτα τον Σουάμι, χωρίς ούτε λεπτό διαλείμματος. Και εξαιτίας αυτού είμαι σε θέση να γράφω τόση σοφία. Εξαιτίας όλων τούτων των ακατάπαυστων σκέψεών μου, η Κουνταλίνι μου έχει ανέβει και άνοιξε η Σαχασράρα και  ξεχύθηκε προς τα έξω αμρίτα. Αυτό είναι που αλλάζει την Εποχή Κάλι και την μετατρέπει σε Σάτυα Γιούγκα. Τα αισθήματα του Σουάμι και τα δικά μου ενώνονται και βγαίνουν από την Βίσβα Μπράχμα Γκάρμπα Κότταμ και πηγαίνουν στο Στούπι. Από το Στούπι αναδύονται και αλλάζουν τα πάντα σε Σάτυα Γιούγκα. Αυτό δίνει και μια Νέα Δημιουργία.

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΗ


# Η Ιδιαίτερη Πατρίδα μας
Κάποιοι είναι περήφανοι για το μέρος  που γεννήθηκαν και για τη γενιά τους. Μα και αυτό ελλοχεύει κινδύνους. Να ένα παράδειγμα. Οι Γιάνταβας ήταν πολύ περήφανοι για το ότι ο Κρίσνα γεννήθηκε από τη γενιά τους. Κάποτε έμειναν κοντά τους κάποιοι ρίσις. Μερικοί νέοι αποφάσισαν να τους δοκιμάσουν. Ένας από αυτούς, ο Sambhan,είχε γεννηθεί από τον Κρίσνα και τη    Jambhavati. Τα  άλλα παιδιά τον έντυσαν έγκυο γυναίκα και τον έφεραν μπροστά στους ρίσις. Τους ρώτησαν: «Ω σοφοί ρίσις, σαν παρακαλούμε, πέστε μας τι παιδί θα γεννήσει αυτό το κορίτσι!» Οι ρίσι είπαν: «Θα γεννηθεί ένα σιδερένιο γουδοχέρι που θα καταστρέψει ολόκληρη τη φυλή σας!» Αμέσως γεννήθηκε ένα σιδερένιο γουδοχέρι. Τότε τα αγόρια το θρυμμάτισαν και το πέταξαν στην θάλασσα. Έμεινε ένα μικρό κομμάτι, το οποίο δεν μπόρεσαν να το κάνουν σκόνη και έτσι το πέταξαν και αυτό στη θάλασσα. Η σκόνη διαλύθηκε στο νερό. Μέσα από το νερό, φύτρωσε στην ακτή χορτάρι.

Μια μέρα σε μια γιορτή που έγινε στην ακτή, όλοι έπιναν αλκοόλ, τραγουδούσαν και χόρευαν. Ξέχασαν ποιοι ήταν και άρχισαν να καυγαδίζουν μεταξύ τους. Ξερίζωναν το χορτάρι από το έδαφος  και το έριχναν ο ένας στον άλλο. Το σα σίδερο χορτάρι είχε σαν αποτέλεσμα να τους σκοτώσει όλους. Μ’ αυτόν τον τρόπο, μέσα από κατάρα των ρίσι, εξολοθρεύτηκε όλη η γενιά των Γιάνταβας. Αυτό είναι ο κομπασμός της φυλής. Εξαιτίας της αλαζονείας τους προσέβαλαν τους  ρίσις, πράγμα που οδήγησε στον ολοσχερή αφανισμό της γενιάς τους. Οι ρίσις είχαν επίγνωση του παρελθόντος, μέλλοντος και παρόντος. Τα αγόρια δεν το γνώριζαν αυτό; Γιατί τότε έντυσαν το Sambhan, το γιο του Κρίσνα, γυναίκα υποβάλλοντας τούτη την ερώτηση στους ρίσις; Επειδή είχαν κομπασμό που γεννήθηκαν από τη γενιά του Κρίσνα. Αυτό ήταν που τους έκανε να μιλάνε έτσι. Στο τέλος ολόκληρη η γενιά τους καταστράφηκε. Και η Ντβάρκα βυθίστηκε στον ωκεανό.

Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

Άρθρο για τη Συνειδητότητα #48
Δεκατέσσερις Κόσμοι μέσα στο Σώμα
Ο Σουάμι έγραψε ΤΚ 14 με μεγάλα γράμματα σε ένα μικρό χαρτί. Όταν ρώτησα  τον Σουάμι, Εκείνος είπε: «Όταν αλλάζει η Κάλι, οι 14 κόσμοι αλλάζουν και εκείνοι.» Όταν ο Σουάμι έρθει και με καλέσει, η Κάλι θα αρχίσει να αλλάζει. Και καθώς τα αισθήματά μας θα εισέλθουν σε όλους, τα πάντα θα αλλάξουν. Αλλά τι είναι οι 14 κόσμοι και πώς θα αλλάξουν; Σε κάθε ανθρώπινο σώμα υπάρχουν εφτά ανώτεροι και εφτά κατώτεροι κόσμοι. Ας δούμε πρώτα τους ανώτερους κόσμους.
Ντέβα Λόκα
(Οι 7 Ανώτεροι Κόσμοι)

1                          Γκαρούντα Λόκα           Μύτη

2 & 3                  Γκάνταρβα Λόκα           Δύο μάτια
4                        Γιάκσα Λόκα               Γλώσσα
                                                    (Κούμπερα)
5 & 6                 Κιννάρα Λόκα             Δύο αυτιά       
7                        Κιμπουρούσα               Δέρμα
                             Λόκα

Υπάρχουν εφτά κατώτεροι κόσμοι στην Πατάλα Λόκα. Βρίσκονται στο σώμα μεταξύ στομάχου και γεννητικών οργάνων. Υπάρχουν εφτά Λόκας πάνω από το στομάχι, που υποδηλώνουν τις εφτά αισθήσεις. Όταν ελέγχουμε τις αισθήσεις, φθάνουμε στον ανώτερο κόσμο της Ευτυχίας και της απόλαυσης.
Ο ύψιστος  είναι η Γκαρούντα Λόκα, που αντιπροσωπεύει την Βαϊκούντα. Η μύτη συνδέεται με την Γκαρούντα Λόκα και είναι ο γενέθλιος τόπος όλων των βάσανας. Βάσανα σημαίνει κατανάλωση. Είναι που εξαιτίας της κατανάλωσης ακολουθούν τα βάσανας γέννηση μετά γέννηση. Οτιδήποτε βιώνουμε στη μία γέννηση μετά την άλλη,  συνεχίζεται και μας ακολουθεί σαν βάσανας. Συνδέονται μαζί μας στην κάθε γέννηση. Βάσανας σημαίνουν τις βαθειές καταγραφές στο νου μας. Αν μειώσουμε τούτες τις βαθειές εντυπώσεις, τότε και τα βάσανας θα μειωθούν από μόνα τους, αυτόματα. Οι επιθυμίες είναι κατανάλωση. Αυτές μας ακολουθούν σαν βαθειές καταγραφές. Όταν οι επιθυμίες ελέγχονται και  σταματούν πια να υφίστανται, τότε φθάνουμε στην Γκαρούντα Λόκα.
Η επόμενη Λόκα είναι η Γκάνταρβα Λόκα, που συνδέεται με τα μάτια. Είναι ένα τμήμα της Ντέβα Λόκα. Εκεί τραγουδούν και χορεύουν συνεχώς. Πρόκειται για μια μεγάλη γιορτή για τα μάτια. Με τον ίδιο τρόπο τα μάτια θέλουν να βιώσουν οτιδήποτε βλέπουν. Αυτή είναι η Γκάνταρβα Λόκα. Ο Σουάμι είπε κάτι που έχει να κάνει με αυτό το μέρος. Όταν εμφανίζεται μια επιθυμία, μη προχωρήσετε σε κάποια πράξη αμέσως. Συλλογιστείτε: Είναι κάτι αναγκαίο; Αφού το σκεφτείτε καλά, αν η επιθυμία εμφανιστεί και για δεύτερη φορά, συλλογιστείτε ξανά: Μου είναι χρήσιμη για να διατηρηθεί η δύναμη ζωής μου; Μου είναι αναγκαία για να ζήσω; Μόνο μετά αποφασίστε.
Με τον ίδιο τρόπο πρέπει να συλλογιζόμαστε την κάθε φορά που εμφανίζεται η όποια επιθυμία. Μόνον έτσι θα πρέπει να εκπληρώσουμε την επιθυμία. Πρέπει να μας αρέσουν και να επιθυμούμε πράγματα που είναι απολύτως ουσιώδη, αναγκαία για τη ζωή μας, πράγματα χωρίς τα οποία δεν θα μπορούσαμε να ζήσουμε. Το μυαλό πρέπει ελέγχεται μέχρις αυτού του σημείου. Πρέπει να ελέγχουμε το κάθε πράγμα και να σκεφτόμαστε ακριβώς με τον ίδιο τρόπο συνεχώς. Πρέπει να ασκούμε έλεγχο στα μάτια μας. Τα μάτια αποτελούν τη μεγαλύτερη αιτία για τις επιθυμίες. Η Ντέβα Λόκα είναι γεμάτη απολαύσεις. Τα ουράνια πλάσματα πάντα λαμβάνουν μέρος σε τούτες τις απολαύσεις, στους χορούς, τα τραγούδια και στις άλλες τέρψεις. Έτσι οτιδήποτε βλέπουμε και μας αρέσει ο Σουάμι το συγκρίνει με τη Ντέβα Λόκα.
Η Γιάκσα Λόκα ακολουθεί την Γκάνταρβα Λόκα. Συνδέεται με τη γλώσσα. Η Γιάκσα Λόκα είναι ο κόσμος του Κούμπερα και είναι γεμάτος με πλούτη. Ο άνθρωπος θέλει να είναι Κούμπερα! Και έτσι η γλώσσα είναι σαν την Κούμπερα Λόκα. Η γλώσσα θέλει και τρώει ποικίλες τροφές. Η γλώσσα θέλει να βιώσει όλες τις γεύσεις που υπάρχουν. Αν κάποιος μιλάει για φαγητό, αμέσως του έρχεται στο στόμα σάλιο και εμφανίζεται η επιθυμία για να το γευτεί. Όταν ακούει για τροφή και τότε ακόμα του παρουσιάζεται η ίδια επιθυμία. Έτσι ο Σουάμι τη συνέκρινε σωστά με τη Γιάκσα Λόκα. Ο άνθρωπος ξοδεύει όλη του τη ζωή από την ίδια τη γέννησή του μέχρι και τον θάνατο, τρώγοντας διάφορα πράγματα. Προηγείται το μαγείρεμα και, τρώγοντας, ακολουθεί η γεύση. Ολόκληρη η ζωή έτσι σπαταλιέται. Εκείνος που ελέγχει τη γλώσσα είναι πραγματικός γιόγκι. Κάποτε ένας Γκουρού έβαλε ένα κομμάτι ζάχαρη στη γλώσσα του μαθητή του, όμως η ζάχαρη παρέμεινε ως ήταν. Δεν έλιωσε. Αυτός είναι ο έλεγχος της γλώσσας. Με το που ακούμε τη λέξη ζάχαρη αμέσως έρχεται το σάλιο στη γλώσσα. Μια άλλη ιδιότητα της γλώσσας είναι να μιλάει. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να ελέγχουμε την ομιλία μας. Πρέπει να μιλάμε για τον Θεό και μόνον και να λέμε την Αλήθεια. Αυτός είναι και ο μοναδικός λόγος που μας έχει δοθεί η γλώσσα.
Η Κιννάρα Λόκα είναι η επόμενη. Πρόκειται για τον κόσμο της μουσικής. Οι Κιννάρας και οι Κιμπουρούσας συνεχώς τραγουδούν. Παίζουν πολλά μουσικά όργανα. Έτσι τα αυτιά συγκρίνονται με την Κιννάρα Λόκα. Πρέπει να ακούμε γλυκιά μουσική, αλλά στην εγκόσμια τούτη ζωή τα αυτιά του ανθρώπου συνεχώς ακούνε κινηματογραφικά και τόσα άλλα κακής ποιότητας τραγούδια και άχρηστες συζητήσεις. Πρέπει συνεχώς να ακούμε σάτσαγκ, να είμαστε απορροφημένοι σε αυτά. Να ακούμε τα λόγια των μεγάλων αγίων και σοφών. Να διαβάζουμε καλά βιβλία. Τα βιβλία του Σουάμι αποτελούν πολύ καλό οδηγό. Τα βιβλία Του είναι η ουσία της Μπαγκαβάτ Γκίτα, της Ραμαγιάνα, της Μαχαμπαράτα και της Μπαγκαβάταμ. Πρέπει να τα διαβάζουμε όλα αυτά. Τα βιβλία του Σουάμι αποτελούν την πεμπτουσία των Βεδών και των Ουπανισάδων. Αυτός ο Θεός ήρθε εδώ για να μας δείξει το δρόμο. Έτσι, λοιπόν, θα πρέπει να χρησιμοποιούμε τα αυτιά μας.

Τελευταία έρχεται η Κιμπουρούσα Λόκα, που συνδέεται με δέρμα. Το δέρμα είναι σύμβολο της αίσθησης της αφής. Το σώμα του ανθρώπου καλύπτεται με ένα ρούχο, αυτό του δέρματος. Ο Θεός έκανε μία μορφή από κόκαλα, σάρκα, αίμα, νεύρα και μύς σε σωστές αναλογίες. Στη συνέχεια την κάλυψε με δέρμα. Χωρίς το δέρμα δεν υπάρχει μορφή. Το δέρμα είναι η αιτία του σώματος. Και ο λόγος της αίσθησης αφής. Ο λόγος της γέννησης του ανθρώπου είναι ότι «αγγίζει» τα πάντα του κόσμου τούτου. Άγγιγμα δε σημαίνει μόνον να αγγίζει κανείς κάτι με το χέρι, αλλά και με το νου και με τις αισθήσεις. Οτιδήποτε αρέσει στο μυαλό αποτελεί αίσθημα αφής.

Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

Άρθρο για τη Συνειδητοποίηση #44      Copyright © 2013 Sri Vasantha Sai Books & Publications Trust


Ποιος είναι ο Γκουρού;

           Στις 4 Ιουνίου 2013 ο Σουάμι έδωσε ένα άλλο χαρτί στο οποίο υπήρχαν κάτι ζωγραφιές. Στο κέντρο μια λάμπα, με τη φλόγα κόκκινη και γύρω της το φως κίτρινο. Από πάνω της ένα πεντάκτινο αστέρι κίτρινο κι αυτό μέσα σε μια μπάλα κίτρινου φωτός. Ένα Μανγκάλυα Σούτρα διακρίνεται μέσα  και στην κορυφή του αστεριού. Στην κάθε  του πλευρά από δύο μπλε σύννεφα - τέσσερα στο σύνολο - και έγραφε Σάι στη μια πλευρά και Βασάντα στην άλλη. Από κάτω έλεγε:
Ο Γκουρού είναι ο Κύριος των τριών  κόσμων. Είναι ο Μπράχμα, ο Βίσνου και ο Μαχέσβαρα.
Και τώρα ας τα δούμε όλα αυτά. Ο Γκουρού είναι ο Κύριος των τριών κόσμων. Είναι γνωστοί σαν Μπράχμα, Βίσνου και Μαχέσβαρα. Τούτη η Αγία Τριάδα βρίσκεται μέσα στο σώμα του καθενός μας. Πριν έγραψα ένα κεφάλαιο πάνω σ’ αυτό. Ο καθένας μέσα του έχει τον Μπράχμα. Ο άνθρωπος είναι που δημιουργεί τη δική του ζωή σύμφωνα με τα έργα και τις επιθυμίες του. Δημιουργεί την κάθε γέννηση που παίρνει. Οι πράξεις, οι επιθυμίες, η κάθε του σκέψη εντυπώνεται σαν σαμσκάρας – βαθειές καταγραφές – στον εγκέφαλό του. Και αυτό αποτελεί το προσχέδιο της επαναγέννησής του. Όταν πεθαίνει, αυτό αναδύεται σαν τη δική του δημιουργία.
Βίσνου είναι ο Συντηρητής Θεός. Εκείνος, που στρέφει τη ζωή του από τα εγκόσμια στην πνευματικότητα, που ανακαλύπτει την βασική αιτία της γέννησης και των βασάνων και που μεταμορφώνεται, γίνεται Βίσνου. Και τότε ο νους του εμπλέκεται μόνον σε πνευματικά θέματα.
Και επειδή τότε διώχνει όλες του τις κακές ιδιότητες, γίνεται ένας Μαχέσβαρα, ο Θεός της Καταστροφής, ο Κύριος Σίβα. Και έτσι αυτοί οι τρεις Θεοί βρίσκονται μέσα στον καθένα μας. Η Μπράχμα Λόκα, η Καϊλάς και η Βίσνου Λόκα βρίσκονται μέσα στον καθένα από μας. Όταν κάποιος συλλογίζεται τον Θεό και κάνει διαλογισμό, τότε η Γνώση των τριών τούτων κόσμων έρχεται σ’ αυτόν. Ο Ανταργιάμι, ο Ένοικος, που ενοικεί στις καρδιές γίνεται ο Γκουρού και μας καθοδηγεί. Είναι ο Ίστα Ντεβάτα, η προσωπική μας Θεότητα. Μας καθοδηγεί σαν ο Ένοικος. Σε τούτη την Εποχή σπανίζουν οι πραγματικοί γκουρού. Έτσι και μεις θα πρέπει να θεωρήσουμε τον Θεό σαν Γκουρού μας, όπως ακριβώς έκανε ο Εκαλάβυα, έκανε σάντανα και έφθασε τον Θεό. Πρέπει να γίνουμε σαν τον Εκαλάβυα και να κάνουμε σάντανα μόνοι μας

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Άρθρο για τη Συνειδητοποίηση #5

Μύδροι Κανονιού
Στο τελευταίο άρθρο για τη Συνειδητοποίηση ο Σουάμι έδειξε ότι το «εγώ» είναι το προπέτασμα που καλύπτει τον Θεό, τον Αληθινό Εαυτό. Ο Θεός και το Άτμα είναι το ίδιο. Ο Σουάμι, επίσης, έγραψε για τα 8 είδη εγωισμού.
Ας δούμε τώρα το επόμενο πράγμα που ο Σουάμι υπέδειξε κάτω από την επικεφαλίδα: «Τέλειωσε με αυτό!»:
Κύριε,
Δες μέσα από μένα
Άκουσε μέσα από μένα
Νιώσε μέσα από μένα
Εργάσου μέσα από μένα
Μίλησε μέσα από μένα

                          h h h
Βοήθησέ με να αδειάσω τον «Εαυτό» μου, ώστε, σαν το φλάουτο του Κρίσνα, να με χρησιμοποιήσεις και να παίζεις μιαν όμορφη μελωδία μέσα από μένα!

                            h h h
Γίνε  μηδενικό, γίνε ήρωας!

Εδώ ο Σουάμι εξηγεί ότι, αφού αφήσει κάποιος τα οκτώ είδη εγωισμού, πρέπει να αδειάσει τον εαυτό του. Και αυτό τον κάνει ένα μηδενικό. Από το μηδενικό γίνεται ήρωας. Πώς είναι αυτοί που αφήνουν το «εγώ»;
Δες μέσα από μένα – Εις απάντηση αυτού ο Σουάμι λέει ότι οτιδήποτε φαίνεται,  φαίνεται μέσα από Εκείνον. Όπου δεν υπάρχει εγώ όλα φαίνονται σα Θεός. Αν υπάρχει εγώ, τότε ό,τι φαίνεται λέμε: «αυτό είναι δικό μου… εκείνο ανήκει στους άλλους.» Μέσα από αυτό εγείρονται τα αισθήματα της διαφορετικότητας.
Μόνον όταν κάποιος πλήρως αδειάσει τον εαυτό του και είναι χωρίς «εγώ», τότε μόνον το μπλε φως, ο Ένοικος μέσα στα πάντα, θα  διευρύνεται συνεχώς.  Αυτός είναι ο  Θεός. Γι’ αυτό πολλές φορές. Όταν αδειάσουμε, ο Θεός μέσα μας, θα μεγαλώνει όλο και πιο πολύ, γεμίζοντάς μας τελείως. Και τότε η τζίβα λέει στον Θεό: «Ω Κύριε, τώρα δεν είμαι παρά ένα όργανο. Πράξε τα πάντα μέσα από μένα.»  Αυτό είναι το στάδιο Μπάρτα, ο Συντηρών. Ο άνθρωπος λέει στον Θεό: «Αφού Εσύ είσαι ο τα πάντα πράττων, προσφέρω όλους του καρπούς των πράξεων σε Εσένα!» Ο Θεός και μόνον πρέπει να απολαύσει τους καρπούς. Εδώ ο Θεός είναι στο Στάδιο Μπόκτα, στο οποίο απολαμβάνει τα πάντα. Οτιδήποτε φαίνεται, είναι ο Θεός και μόνον που το βλέπει.
Στη συνέχεια ο Σουάμι έγραψε: «Άκουγε μέσα από μένα». Ο Θεός ποτέ δεν ακούει κακές λέξεις. Αυτό είναι το στάδιο κάποιου που έχει πλήρως αδειάσει τον εαυτό του. Τα λόγια που ακούει είναι μόνον λόγια του Θεού. Και ποια είναι τα λόγια του Θεού; Τζάπα, διαλογισμός και μπάτζανς όλα σχετικά με τον Θεό. Τι άκουγε επί 84 χρόνια ο Σουάμι; Μόνον Βέδες και μάντρα. Και όλα ήταν για τον Θεό και μόνον, γι’ Αυτόν. Κανείς άλλος ήχος, σαν κι αυτούς που ακούγονται στην αγορά! Κανένας ήχος από στόμα ανθρώπου που προκαλούσε κάποιον άλλον, ό,τι συμβαίνει με τους πολιτικούς. Ό,τι δεν πρέπει να ακούσουμε δεν θα πρέπει να έρθει και στα αυτιά μας.
Οι Σανυάσι είναι πάντοτε μόνοι. Δεν συνδέονται με κανέναν. Τα αυτιά τους ακούνε μόνον την φωνή του Θεού. Ακόμη και ο βόμβος ενός εντόμου αποτελεί γι’ αυτούς γλυκιά Θεϊκή Μελωδία. Ο ήχος του κελαηδήματος ενός πουλιού είναι  Nagarsankirtan. Έτσι ο κάθε ήχος αντηχεί στα αυτιά τους. Η ζωή που ζούνε είναι ίδια όπου και να βρεθούν, είτε στο δάσος είτε στην αγορά.
Αυτό που υπέδειξε ο Σουάμι μετά ήταν : «Νιώσε μέσα από μένα». Ο Θεός λέει να νιώσουμε μέσα από Εκείνον. Νιώθω σημαίνει «αίσθηση αφής». Οτιδήποτε αγγίζουμε γίνεται σαν το Άγγιγμα του Θεού. Πώς αγγίζει ο Θεός; Εκείνος βρίσκεται στο Στάδιο του Παρατηρητή. Όποιος Τον αγγίζει δεν Τον επηρεάζει καθόλου. Έτσι πρέπει να είμαστε. Ο άντρας όταν τον αγγίζει η γυναίκα του νομίζει ότι βρίσκεται στον Παράδεισο! Όταν τον αγγίζει το παιδί, βρίσκεται σε ευδαιμονία. Όταν, όμως, τον αγγίξει ένας εχθρός του, θυμώνει. Νιώθει σα να τον έχει αγγίξει φωτιά! Έτσι τα πάντα είναι αναλήθεια, είναι ψεύτικα, μια ψευδαίσθηση. Και αυτό πρέπει να αλλάξει.
Τίποτα δεν μπορεί να αγγίξει κάποιον που κάνει σάντανα και έχει αδειάσει τον εαυτό του. Και αυτό γιατί ο Θεός και μόνον είναι ο πραγματικός συγγενής του. Αυτή η τζίβα είναι συνεχώς ήρεμη στο στάδιο του Θεού. Είναι συνεχώς βυθισμένη στη σκέψη του Θεού, υμνώντας το Μεγαλείο Του. Ζει σε έναν κόσμο χωριστό. Δεν τον αγγίζει ο κόσμος και ζει μόνος του, χώρια από τους όλους τους άλλους. Αυτό ήταν και το δικό μου στάδιο. Έτσι ο Σουάμι δημιούργησε έναν κόσμο χωριστό, το Ασημένιο Νησί, για μένα.
Κύριε «μίλα μέσα από μένα».  Όταν ο Θεός μάς γεμίσει, μιλάει μέσα από μας. Πώς θα είναι τότε; Όταν οι αισθήσεις, ο νους, η διάνοια, η συνείδηση και το εγώ αδειάζουν, γεμίζουμε από Θεό. Φθάνουμε στο στάδιο Μπόκτα, στο οποίο ο Θεός μιλάει μέσα από μας. Πολλοί άγιοι το έχουν αποδείξει αυτό. Όταν βρίσκονταν βαθειά βυθισμένοι στις σκέψεις του Θεού, άκουσαν την φωνή Του.  Και Την κατέγραψαν σα Βέδες και Ουπανισάδες.
Τώρα όλοι λένε περιστασιακά: «Ο Σουάμι μιλάει μέσα από μένα.» Πρέπει κάποιος να απαρνηθεί όλα τα πράγματα όπως έκαναν οι αρχαίοι ρίσις. Μόνον εκείνος που έχει αδειάσει τον εαυτό του τελείως και γίνεται ένα τίποτα – σα να μην υπάρχει-, μπορεί να ακούσει τη φωνή του Θεού και να μιλήσει μαζί Του. Όταν δεν θα διακατεχόμαστε  πια από τους οκτώ τύπους εγωισμού και αδειάσουμε τους εαυτούς μας, τότε, σαν το φλάουτο του Κρίσνα, ο Θεός θα παίζει τη γλυκιά μουσική Του μέσα από μας. Ο Θεός  μπορεί να παίξει μέσα από το φλάουτο μόνον που είναι άδειο και κούφιο. Παλιά γι’ αυτό είχα γράψει ένα τραγούδι:
Εννέα τρύπες σε ένα σώμα
Το παραμικρό ολίσθημα και γίνεται ένα νεκρό σώμα
80 πύλες στην καρδιά
Αμέτρητες οι   σκέψεις που εγείρονται εκεί
Πάνε και έρχονται
Το σώμα είναι η άμαξα
Που τη σέρνουν  5 άλογα
Σέρνεται στις 5οο διευθύνσεις

Το σώμα έχει εννέα τρύπες, η δύναμη ζωής μπορεί να φύγει μέσα από κάποια από αυτές οποιαδήποτε στιγμή. Και τότε γίνεται ένα νεκρό σώμα. Η δύναμη ζωής του γιόγκι δεν φεύγει μέσα από καμία από αυτές τις εννέα τρύπες, αλλά μέσα από την πύλη, στην κορυφή του κεφαλιού του. Υπάρχουν 80 πύλες στην καρδιά, όπου αμέτρητες σκέψεις έρχονται και φεύγουν. Το σώμα είναι η άμαξα, που τη σέρνουν πέντε άλογα. Αυτό υπονοεί τις πέντε αισθήσεις. Οι πέντε αισθήσεις μάς σέρνουν προς 500 διαφορετικές κατευθύνσεις. Αυτό το τραγούδι το έγραψα όταν ήμουν μικρή. Πρέπει να ελέγχουμε τα πάντα στο σώμα μας. Αλλιώς χαραμίζεται ολόκληρη η ζωή μας. Αυτό είναι που έγραψα.
Ελέγχοντας τα πάντα και αδειάζοντας τους εαυτούς μας, ο Ίδιος ο Θεός θα έρθει και θα γίνει ο Ηνίοχός μας. Το σώμα είναι σαν ένα φλάουτο. Όταν αδειάσουμε τους εαυτούς μας από τα πάντα, ο Ίδιος ο Θεός θα παίξει μια γλυκιά μελωδία μέσα από μας.

Το επόμενο σημείο που υπέδειξε ο Σουάμι ήταν: «Εργάσου μέσα από μένα». Πρόκειται για το στάδιο Μπάρτα. Η τζίβα λέει: «Δεν είμαι παρά ένα εργαλείο. Εσύ είσαι που τα κάνεις όλα μέσα από μένα.» Σε αυτό το στάδιο οτιδήποτε γίνεται το κάνει ο Θεός.

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΗ

Το κρίνο είναι λουλούδι που πηγαίνουν και στις κηδείες. Είναι το τέλος, ο θάνατος της Κάλι Γιούγκα, ο θάνατος των διαβολικών ιδιοτήτων. Είναι και ο θάνατος της άγνοιας. Τώρα έρχεται η κηδεία του θανάτου. Είναι ο θάνατος της Κάλι Γιούγκα και ο γάμος της Σάτυα. Είναι ένα ολωσδιόλου παράξενο γεγονός. Την ίδια  μέρα η Κάλι Γιούγκα πεθαίνει και ταυτόχρονα γίνεται ο γάμος της Σάτυα Γιούγκα. Μόνον για τον Θεό αυτό το λουλούδι λειτουργεί και με τους δύο τρόπους. Τη μέρα που θα συναντηθούμε με τον Σουάμι θα είναι ο γάμος της Σάτυα Γιούγκα. Από κείνη τη μέρα το Στούπι και η Βίσβα Μπράχμα Γκάρμπα Κότταμ θα αρχίσουν να λειτουργούν. Πώς η Παντογνωσία του Θεού αποκαλύπτει μέχρι τούτου του σημείου τα πάντα! Μέσα από τις ζωές μας ο Σουάμι δείχνει το πώς αυτό το λουλούδι χρησιμεύει ταυτόχρονα και στις δύο περιπτώσεις. Χρησιμοποιείται στις δύο τούτες τελείως αντίθετες μεταξύ τους περιστάσεις: γάμος και κηδεία. Ποτέ δεν έχει συμβεί στη ζωή κανενός κάτι τέτοιο την ίδια ακριβώς χρονικά στιγμή. Ο Σουάμι το δείχνει αυτό μέσα από τη ζωή μας.

Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

Άρθρο για τη Συνειδητοποίηση #5

Μύδροι Κανονιού
Στο τελευταίο άρθρο για τη Συνειδητοποίηση ο Σουάμι έδειξε ότι το «εγώ» είναι το προπέτασμα που καλύπτει τον Θεό, τον Αληθινό Εαυτό. Ο Θεός και το Άτμα είναι το ίδιο. Ο Σουάμι, επίσης, έγραψε για τα 8 είδη εγωισμού.
Ας δούμε τώρα το επόμενο πράγμα που ο Σουάμι υπέδειξε κάτω από την επικεφαλίδα: «Τέλειωσε με αυτό!»:
Κύριε,
Δες μέσα από μένα
Άκουσε μέσα από μένα
Νιώσε μέσα από μένα
Εργάσου μέσα από μένα
Μίλησε μέσα από μένα

                          h h h
Βοήθησέ με να αδειάσω τον «Εαυτό» μου, ώστε, σαν το φλάουτο του Κρίσνα, να με χρησιμοποιήσεις και να παίζεις μιαν όμορφη μελωδία μέσα από μένα!

                            h h h
Γίνε  μηδενικό, γίνε ήρωας!

Εδώ ο Σουάμι εξηγεί ότι, αφού αφήσει κάποιος τα οκτώ είδη εγωισμού, πρέπει να αδειάσει τον εαυτό του. Και αυτό τον κάνει ένα μηδενικό. Από το μηδενικό γίνεται ήρωας. Πώς είναι αυτοί που αφήνουν το «εγώ»;
Δες μέσα από μένα – Εις απάντηση αυτού ο Σουάμι λέει ότι οτιδήποτε φαίνεται,  φαίνεται μέσα από Εκείνον. Όπου δεν υπάρχει εγώ όλα φαίνονται σα Θεός. Αν υπάρχει εγώ, τότε ό,τι φαίνεται λέμε: «αυτό είναι δικό μου… εκείνο ανήκει στους άλλους.» Μέσα από αυτό εγείρονται τα αισθήματα της διαφορετικότητας.
Μόνον όταν κάποιος πλήρως αδειάσει τον εαυτό του και είναι χωρίς «εγώ», τότε μόνον το μπλε φως, ο Ένοικος μέσα στα πάντα, θα  διευρύνεται συνεχώς.  Αυτός είναι ο  Θεός. Γι’ αυτό πολλές φορές. Όταν αδειάσουμε, ο Θεός μέσα μας, θα μεγαλώνει όλο και πιο πολύ, γεμίζοντάς μας τελείως. Και τότε η τζίβα λέει στον Θεό: «Ω Κύριε, τώρα δεν είμαι παρά ένα όργανο. Πράξε τα πάντα μέσα από μένα.»  Αυτό είναι το στάδιο Μπάρτα, ο Συντηρών. Ο άνθρωπος λέει στον Θεό: «Αφού Εσύ είσαι ο τα πάντα πράττων, προσφέρω όλους του καρπούς των πράξεων σε Εσένα!» Ο Θεός και μόνον πρέπει να απολαύσει τους καρπούς. Εδώ ο Θεός είναι στο Στάδιο Μπόκτα, στο οποίο απολαμβάνει τα πάντα. Οτιδήποτε φαίνεται, είναι ο Θεός και μόνον που το βλέπει.
Στη συνέχεια ο Σουάμι έγραψε: «Άκουγε μέσα από μένα». Ο Θεός ποτέ δεν ακούει κακές λέξεις. Αυτό είναι το στάδιο κάποιου που έχει πλήρως αδειάσει τον εαυτό του. Τα λόγια που ακούει είναι μόνον λόγια του Θεού. Και ποια είναι τα λόγια του Θεού; Τζάπα, διαλογισμός και μπάτζανς όλα σχετικά με τον Θεό. Τι άκουγε επί 84 χρόνια ο Σουάμι; Μόνον Βέδες και μάντρα. Και όλα ήταν για τον Θεό και μόνον, γι’ Αυτόν. Κανείς άλλος ήχος, σαν κι αυτούς που ακούγονται στην αγορά! Κανένας ήχος από στόμα ανθρώπου που προκαλούσε κάποιον άλλον, ό,τι συμβαίνει με τους πολιτικούς. Ό,τι δεν πρέπει να ακούσουμε δεν θα πρέπει να έρθει και στα αυτιά μας.
Οι Σανυάσι είναι πάντοτε μόνοι. Δεν συνδέονται με κανέναν. Τα αυτιά τους ακούνε μόνον την φωνή του Θεού. Ακόμη και ο βόμβος ενός εντόμου αποτελεί γι’ αυτούς γλυκιά Θεϊκή Μελωδία. Ο ήχος του κελαηδήματος ενός πουλιού είναι  Nagarsankirtan. Έτσι ο κάθε ήχος αντηχεί στα αυτιά τους. Η ζωή που ζούνε είναι ίδια όπου και να βρεθούν, είτε στο δάσος είτε στην αγορά.
Αυτό που υπέδειξε ο Σουάμι μετά ήταν : «Νιώσε μέσα από μένα». Ο Θεός λέει να νιώσουμε μέσα από Εκείνον. Νιώθω σημαίνει «αίσθηση αφής». Οτιδήποτε αγγίζουμε γίνεται σαν το Άγγιγμα του Θεού. Πώς αγγίζει ο Θεός; Εκείνος βρίσκεται στο Στάδιο του Παρατηρητή. Όποιος Τον αγγίζει δεν Τον επηρεάζει καθόλου. Έτσι πρέπει να είμαστε. Ο άντρας όταν τον αγγίζει η γυναίκα του νομίζει ότι βρίσκεται στον Παράδεισο! Όταν τον αγγίζει το παιδί, βρίσκεται σε ευδαιμονία. Όταν, όμως, τον αγγίξει ένας εχθρός του, θυμώνει. Νιώθει σα να τον έχει αγγίξει φωτιά! Έτσι τα πάντα είναι αναλήθεια, είναι ψεύτικα, μια ψευδαίσθηση. Και αυτό πρέπει να αλλάξει.
Τίποτα δεν μπορεί να αγγίξει κάποιον που κάνει σάντανα και έχει αδειάσει τον εαυτό του. Και αυτό γιατί ο Θεός και μόνον είναι ο πραγματικός συγγενής του. Αυτή η τζίβα είναι συνεχώς ήρεμη στο στάδιο του Θεού. Είναι συνεχώς βυθισμένη στη σκέψη του Θεού, υμνώντας το Μεγαλείο Του. Ζει σε έναν κόσμο χωριστό. Δεν τον αγγίζει ο κόσμος και ζει μόνος του, χώρια από τους όλους τους άλλους. Αυτό ήταν και το δικό μου στάδιο. Έτσι ο Σουάμι δημιούργησε έναν κόσμο χωριστό, το Ασημένιο Νησί, για μένα.
Κύριε «μίλα μέσα από μένα».  Όταν ο Θεός μάς γεμίσει, μιλάει μέσα από μας. Πώς θα είναι τότε; Όταν οι αισθήσεις, ο νους, η διάνοια, η συνείδηση και το εγώ αδειάζουν, γεμίζουμε από Θεό. Φθάνουμε στο στάδιο Μπόκτα, στο οποίο ο Θεός μιλάει μέσα από μας. Πολλοί άγιοι το έχουν αποδείξει αυτό. Όταν βρίσκονταν βαθειά βυθισμένοι στις σκέψεις του Θεού, άκουσαν την φωνή Του.  Και Την κατέγραψαν σα Βέδες και Ουπανισάδες.
Τώρα όλοι λένε περιστασιακά: «Ο Σουάμι μιλάει μέσα από μένα.» Πρέπει κάποιος να απαρνηθεί όλα τα πράγματα όπως έκαναν οι αρχαίοι ρίσις. Μόνον εκείνος που έχει αδειάσει τον εαυτό του τελείως και γίνεται ένα τίποτα – σα να μην υπάρχει-, μπορεί να ακούσει τη φωνή του Θεού και να μιλήσει μαζί Του. Όταν δεν θα διακατεχόμαστε  πια από τους οκτώ τύπους εγωισμού και αδειάσουμε τους εαυτούς μας, τότε, σαν το φλάουτο του Κρίσνα, ο Θεός θα παίζει τη γλυκιά μουσική Του μέσα από μας. Ο Θεός  μπορεί να παίξει μέσα από το φλάουτο μόνον που είναι άδειο και κούφιο.